Ustavnom sudu podneto 66 inicijativa povodom vanrednog stanja

Tanjug

11. 06. 2020. u 22:13

Уставном суду поднето 66 иницијатива поводом ванредног стања

Foto Milena Anđela

Ustavnom sudu Srbije podneto je ukupno 66 inicijativa za pokretanje postupaka za ocenu ustavnosti i zakonitosti niza odluka i propisa donetih povodom uvođenja vanrednog stanja
Ustavnom sudu Srbije podneto je ukupno 66 inicijativa za pokretanje postupaka za ocenu ustavnosti i zakonitosti niza odluka i propisa donetih povodom uvođenja vanrednog stanja radi sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom Kovid-19, rekla je danas predsednica tog suda Snežana Marković, tokom video sastanka ustavnih sudova iz regiona.

Inicijativama je traženo pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja, zatim Zakona o potvrdivanju uredbi koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja, Naredbe o zabrani okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru, Naredbe o zabrani poseta i ograničenju kretanja u objektima ustanova za smeštaj starih lica, Uredbe o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu u krivičnom postupku koji se održava za vreme vanrednog stanja.

Na osnovu svih tih inicijativa, formirano je 10 predmeta, rekla je predsednica Ustavnog suda i dodala da je podneto i 10 ustavnih žalbi.

Tom prilikom je podsetila da je Ustavni sud doneo rešenje o odbacivanju inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja, čime je okončao predmet formiran na osnovu tih inicijativa.

Učesnike sastanka upoznala sa argumentacijom koju je Ustavni sud Srbije izneo u obrazloženju rešenja, koju je ranije objavio javnosti u Srbiji.

Takođe je predstavila mera koje je Ustavni sud Srbije preduzeo za sprečavanje širenja zaraze izazvane virusom Kovid-19, organizovanjem rada u Sudu za vreme vanrednog stan isitčući da Ustavni sud nije prekidao rad za vreme vanrednog stanja, koje je u Srbiji trajalo od 16. marta do 7. maja.

U tom periodu, obrađeno je više od 1.500 predmeta, a od 11. maja Ustavni sud Srbije radi u redovnom režimu i sednice se održavaju od 12. maja 2020. godine, saopštio je na svom sajtu ovaj sud.

Na video sastanku su ucestvovali predsedavajući sudija Ustavnog suda Crne Gore Desanka Lopičić, predsednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko Knežević, predsednik Ustavnog suda Republike Severne Makedonije Sali Murati i predsednik Ustavnog suda Republike Slovenije Rajko Knez.

Oni su razmenili iskustva i govorili o trenutnoj situaciji i načinu organizacije rada suda za vreme pandemije virusa Kovid - 19 i o predmetima koji su bili ili će biti razmatrani, a odnose se na zaštitu ljudskih prava tokom pandemije.

Učesnicima se obratila i Biljana Brajtvajt, program menadžerka za Zapadni Balkan AIRE centra, koji je dao podršku za održavanje ovog sastanka.

Dogovoreno je da Ustavni sud BIH i AIRE centar organizuju njeb seminar, 22. juna 2020. godine, za registrare i više pravne savetnike iz sudova regiona, o temi „Sloboda kretanja prema praksi Evropskog suda za ljudska prava".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije