Dogovor Vučića i lidera Rusije: Putin stiže u Beograd da otvori Hram Svetog Save

D. R. Đ.

16. 05. 2020. u 08:05

Договор Вучића и лидера Русије: Путин стиже у Београд да отвори Храм Светог Саве

Vladimir Putin Foto: Epa

Za oslikavanje iz Rusije dosad donirano najmanje 10 miliona evra
PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin u oktobru će doći u radnu posetu Srbiji tokom koje će prisustvovati centralnoj državnoj ceremoniji povodom završetka radova u Hramu Svetog Save na Vračaru, saznaju "Novosti".

Kao što je poznato, Rusija je uložila veliki novac u oslikavanje Hrama i ruski umetnici rade na ukrašavanju kupole. Vučić je Putina pozvao da bude gost na svečanosti povodom završetka radova prošlog decembra tokom posete Sočiju, a da će doći u Beograd tim povodom, Putin je preksinoć potvrdio tokom telefonskog razgovora sa srpskim predsednikom.

Prema našim informacijama, Putin je u četvrtak tražio da čuje i kakva je situacija posle hapšenja vladike Joanikija u Crnoj Gori, a Vučić ga je informisao i o tenzijama na Kosovu i Metohiji, i o zavođenju najnovijih nameta na srpsku robu.

Putin je, podsetimo, zajedno sa Vučićem i patrijarhom Irinejem, posetio Hram Svetog Save u januaru 2019. Dvojica predsednika i patrijarh su simbolično na ikonu Isusa Hrista postavila po tri kamenčića - crveni, plavi i beli, u bojama srpske i ruske trobojke i potpisali se na maketu mozaika.

Uz rusku pomoć finansirana je izrada kupole u mozaiku od stakla i kamena, površine 1.248 kvadrata, što će ovu kupolu činiti najvećom u pravoslavnim hramovima urađenu u mozaiku. U uređenje ove svetinje, ruska kompanija "Gaspromnjeft" uložila je najpre 4 miliona evra, a zatim još šest prošle godine.

SPC se za svečanost povodom završetaka radova na hramu i svetosavskom platou priprema kao za prvorazrednu ove godine, i u planu je da njoj prisustvuje i delegacija Ruske pravoslavne crkve, s obzirom na to da se na hram gleda i kao na simbol duhovnog jedinstva i istorijskih veza srpskog i ruskog naroda.

OSNOV JE REZOLUCIJA 1244

PO pitanju Kosova i Metohije, kako je Putin informisao srpskog predsednika u Sočiju, Kremlj nije promenio poziciju:

- Osnov za njegovo rešavanje treba da bude rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244. Rusija se zalaže za poštovanje suvereniteta i celovitosti Srbije i adekvatno poštovanje prava svih etničkih grupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (59)

Milena

16.05.2020. 08:38

Naš veliki prijatelj Vladimir Vladomirovič Putin je uvek dobro došao u Srbiju. Još je i lep povod posete što će otvoriti renovirani Hram Svetog Save.Jer je Rusija uližila 10 milona evra.

Tara

16.05.2020. 09:04

Ceremonija obelezavanja zavrsetka Hrama Svetog Save, i prisustvo tom vaznom dogadjaju predsednika Rusije Putina, bice vazan dogadjaj za sve nas.

Mile

16.05.2020. 09:12

Sve je to zasluga nasih vlasti kroz dosadašnji rad da takav covek kao sto je Putin ukaze toliku cast srpskom narodu !!!

Mita

16.05.2020. 19:31

Prijateljstvo, pomoć i podršku koju nam Rusija pruža Srbija ceni i poštuje. Putin je uvek bio i biće uvek rado viđen gost u našoj zemlji!

Petar Peric

17.05.2020. 00:45

Председник Владимир Путин је увек радо виђен гост у Србији и ужива велико поштовање Српског народа.

Petar Peric

17.05.2020. 00:46

Председник Владимир Путин је увек радо виђен гост у Србији и ужива велико поштовање Српског народа а надам се да ће се наша православна браћа успешно и брзо изборити са вирусом корона и да ћемо наставити добру економску, привредну и војну сарадњу као и од сада.

BOGDAN

17.05.2020. 04:18

NEMOGU DA POVERUJEM DA PUTIN U SRBIJU IMA TOLIKI BROJ NEPRIJATELA.MISLIM DA BROJKA IZNOSI OKO 42% KOJI SE IZJASNAVAJU NEGATIVNO PROTIV PUTINOVE POSETE SRBIJE.

deda

17.05.2020. 07:16

U toj nasoi Srbiji ima mnogo sljama koji treba radikalno cistiti.Oni podrivaju suverenitet Srbije i naroda.

Goran

17.05.2020. 07:45

Svaka poseta Predsednika Vučića je praznik za gradjane Srbije.Dobro došao veliki prijatelju.

Goran

17.05.2020. 07:48

Dolazak u oktobru na otvarnje hrama Svetog Save je poseta koja će ostati kao jedan istorijskibdogadjaj.

Z.Vasic

18.05.2020. 08:37

Ruski predsednik i ruski patrijarh su uvek dobro dosli u Srbiju. Srpski narod to dozivljavao ka veliku cast. Nadam se samo da to nas predsednik nece pokusati da zloupotrebi kao sto je pokusao prosli put. Ali predsednik Putin je iznad toga. Putin uziva veliko poverenje kod naseg naroda. Kad bi postojala mogucnost da se kandiduje za vd predsednika Srbije, mislim da bi pobedio u prvom krugu. Time samo hocu da kazem koliko ga srpski narod dozivljava kao velikog coveka i drzavnika.