BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da Srbija želi jasan odgovor od EU da li će biti proširenja na Zapadni Balkan ili neće.

"Važno nam je da znamo da li će EU ići dalje u proširenje ili neće. Zato je naša molba za Italiju da dobijemo jasan odgovor od EU želi li Srbiju ili ne. Bez ljutnje, samo da znamo kakva je situacija", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom italijanske diplomatije Luiđijem Di Majom. Dačić je naveo da je to bitno jer ima puno bilateralnih problema u regionu, za čije je rešavanje važna evropska budućnost Zapadnog Balkana.

Di Majo je rekao da je za Italiju od presudnog značaja proširenje EU na Zapadni Balkan i da Rim to ukazuje svim članicama Unije.

"Verujem da je u trenutku kada se EU suočava sa Bregzitom dobro da širi svoje horizonte. Učinićemo sve što možemo da EU bude jasno opredeljena za proširenje", kazao je Di Majo.

Dačić je rekao da postoji nekoliko razloga što evropske integracije Srbije sporo napreduju i kao glavne naveo probleme u Evropskoj uniji i Poglavlje 35 u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

PROČITAJTE JOŠ - Ana Brnabić s Luiđijem di Majom: Italija jedan od najznačajnijih partnera iz EU

"U to poglavlje koje bi trebalo da bude najlakše, Evropska unija je Srbiji uvela pitanje Kosova. To znači da nema napretka Srbije u evrointegracijama ako nema pomaka u dijalogu Beograda i Prištine. Ako bi evrointegracije Srbije bile nastavljene ovom dinamikom, taj proces bi trajao više decenija", kazao je Dačić.

On je dodao da Srbija "želi da ide evropskim putem", ali da "mora da štiti svoje interese".

Šef srpske diplomatije je rekao i da je Italija "bratska i prijateljska zemlja" Srbiji i zahvalio joj na podršci koju je "uvek pružala" Beogradu na evropskom putu.

Govoreći o problemu Kosova, Di Majo je rekao da je izrazio želju da će biti pronađeno rešenje koje će zadovoljiti obe strane.


NISAM PREBROJAVAO CRVENA KRVNA ZRNCA KADA SAM GOVORIO O CRNOGORCIMA

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da nije prebrojavao crvena krvna zrnca kada je govorio o Crnogorcima i da su njegove izjave bile usmerene protiv onih koji su na visokim položajima u Srbiji, a pomažu vlast Crne Gore.

"Moje izjave su se odnosile na neophodnost da se prekine veza agentura crnogorskih službi u Srbiji i korišćenja svih resursa u Srbiji, tu mislim i na političke funkcije i na rukovodeća mesta, a da se istovremeno pomaže režim u Crnoj Gori i podržava zakon kojim se otima imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", rekao je Dačić.

On je kazao da je upitao zašto nema Srba u državnoj upravi Crne Gore ako vlastima te zemlje "nisu važna crvena krvna zrnca".

Šef srpske diplomatije je naveo da je usvajanje crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti bila greška, da takav zakon "ne postoji nigde u Evropi".

"Da li je moguće da Srba kojih u Crnoj Gori ima 29 odsto bude manje od pet odsto u državnoj upravi te zemlje", upitao je Dačić i dodao da Srbija "želi mir, stabilnost i dijalog sa Crnom Gorom i unutar Crne Gore".