Premijerka Ana Brnabić zahvalila je danas šefu itaijanske diplomatije Luiđiju Di Maju na kontinuiranoj podršci Italije evrointegracijama Srbije i upornom zalaganju za proširenje Evropske unije.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Brnabićeva je u razgovoru u Beogradu ukazala da činjenica da italijanske kompanije u Srbiji zapošljavaju 26.000 radnika, svedoči da je Italija jedan od najvećih investitora i najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, i izrazila uverenje da će ova saradnja u budućnosti biti još čvršća.

Ona je istakla da očekuje da će uskoro biti održana i četvrta zajednička sednica dveju vlada, na kojoj bi mogla biti razmotrena saradnja u okviru inovacija i startap preduzetništva, nauke i istraživačkih delatnosti.

Luiđi di Majo ocenio je da između dve države i naroda postoji posebna veza i da je, prema tome, prirodna podrška Italije po mnogim pitanjima i strateško partnerstvo dveju zemalja.

Podsetivši da se obeležava deset godina strateškog partnerstva dveju zamalja, Di Majo je pohvalio izuzetan napredak Srbije u reformskim procesima, pre svega u oblasti ekonomije, o čemu svedoče i italijanski investitori koji rade na srpskom tržištu.

On je istakao da Italija podržava evropski put Srbije, kako zbog postignutih rezultata u sprovedenim reformama, tako i zbog činjenice da predstavlja važan faktor stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Predsednica vlade i ministar spoljnih poslova Italije razgovarali su i o mogućnostima održavanja privrednog foruma koji bi obuhvatio i saradnju na polju inovacija.

Di Majo je preneo podršku Italije za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i ocenio da je u pronalaženju rešenja neophodna veća podrška i posredovanje Evropske unije.

Ana Brnabić zahvalila je Italiji na učešću italijanskih vojnika u Misiji Kfora, koja, kako je istakla, ima veliki značaj za bezbednost Srba i svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji, ali i za očuvanje srpskih verskih objekata.