EVROPSKA i regionalna pitanja, među kojima - put Srbije ka Evropskoj uniji i dijalog sa Prištinom, kako se očekuje, biće udarne teme kojima će se posvetiti pažnja tokom dvodnevne posete našoj zemlji francuskog predsednika Emanuela Makrona, koja počinje danas.

Predsednik Aleksandar Vučić uputio je juče čestitke svom kolegi u Parizu, povodom dana Francuske Republike, a u tom pismu je naveo da poseta Makrona predstavlja potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo.

- Posle bezmalo dve decenije, Vi ste prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji, i to u godini u kojoj obeležavamo 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Dolazite u Beograd, u jedan od samo pet gradova van Francuske ovenčanih ordenom Legije časti, koji je srpska prestonica zaslužila "za žrtve, hrabrost i veličanstven otpor u Velikom ratu", u Beograd koji je jedinstven po Spomeniku zahvalnosti Francuskoj, i u Srbiju, čija je borba za slobodu bila inspiracija jednom Viktoru Igou - naveo je Vučić.

Predsednik je poručio i da je uveren da je u viziji reformisane EU, koju ima Makron, naš evropski put realan i ostvariv i da uvek može da se računa na Srbiju kao pouzdanog partnera u održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu:

- Imajući u vidu ugled i uticaj Francuske u okvirima evropske i svetske politike, dozvolite mi da istaknem značaj podrške koju pružate našoj regionalnoj politici mira i saradnje, kao i rešavanju pitanja od vitalnog interesa za napredak Srbije, poput pitanja Kosova i Metohije.

Prema diplomatskim izvorima iz Pariza, Makron bi u Beogradu sa predsednikom Vučićem trebalo da razmotri mogućnosti kako da se prevaziđe blokada dijaloga sa Prištinom. Francuska je i dalje otvorena za eventualne moguće korekcije i teritorajalne razmene između dve strane, a s obzirom na poznatu rezervu Berlina prema takvim rešenjima, pretpostavlja se da su tokom jučerašnjeg dana Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel (koja je bila jedna od glavnih zvanica na tradicionalnoj vojnoj paradi u Parizu) razgovarali i na ovu temu.

Pročitajte još - OČEKIVANjA JELISEJSKE PALATE UOČI POSETE: Makron traži da se pokloni Milunki

U srpskoj prestonici, gde se očekuje potpisivanje 20 međudržavnih sporazuma, od kojih pet iz oblasti naoružanja i vojne opreme, juče je sve bilo spremno za doček gosta iz Francuske, počev od bezbednosnih mera. Na trasama kojima će proći Makron, postavljene su srpske i francuske zastave i bilbordi na kojima je na srpskom i francuskom jeziku ispisano: "Dobro došli prijatelji" i "Sloboda, jednakost, bratstvo".

Za razgovor dvojice predsednika planirano je oko 30 mimnuta, a zatim sledi potpisivanje bilateralnih sporazuma i sastanak delegacija dveju zemalja. Predviđeno je polaganje venaca na Spomenik braniocima Beograda i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, gde će se dvojica predsednika obratiti građanima, kao i polaganje cveća na grob Milunke Savić.

Svom kolegi predsednik Vučić pripremio je nekoliko poklona, među kojima su srpska konjička sablja za podoficire i vojnike, dva toma izveštaja poslanika Kraljevine Srbije iz Pariza "Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu 1879-1885. i 1885-1893", katalog o sevr-porcelanu iz Belog dvora, pirotski ćilim...


ULICA MONDEZIRU

SKUPŠTINA grada Beograda će 25. jula doneti odluku da jedna ulica u glavnom gradu dobije ime generala Pijarona de Mondezira, u znak zahvalnosti za sve što je učinio za Srbiju, najavio je juče zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- General De Mondezir vodio je proces evakuacije iscrpljene srpske vojske sa obala Albanije na Krf, a potom i njene reorganizacije. Prvi marš srpske vojske preko Albanije nazvao je "albanskom golgotom", organizovao je slanje više od 4.000 srpske dece na lečenje, oporavak i školovanje u Francusku, kao i hiljadu srpskih regruta na studije na Sorboni. Tako je osigurana budućnost srpskog naroda - naveo je Vesić.