OČEKIVANjA JELISEJSKE PALATE UOČI POSETE: Makron traži da se pokloni Milunki

G. ČVOROVIĆ

subota, 13. 07. 2019. u 08:02

ОЧЕКИВАЊА ЈЕЛИСЕЈСКЕ ПАЛАТЕ УОЧИ ПОСЕТЕ: Макрон тражи да се поклони Милунки
Zvaničnom Parizu ne smeta eventualna razmena teritorija ili promena linije razgraničenja ukoliko se Beograd i Priština o tome dogovore i to prihvate svi u regionu

ZVANIČNOM Parizu ne smeta eventualna razmena teritorija ili promena linije razgraničenja ukoliko se Beograd i Priština o tome dogovore i to prihvate svi u regionu. Nije ni na Francuskoj, ni na Nemačkoj, ni na EU da nameću rešenje, ali će sa svoje strane sve pokušati da dijalog ponovo započne.

Ovo su istakli u Jelisejskoj palati pred posetu predsednika Emanuela Makrona Beogradu, od koje se očekuje da osnaži emocije koje postoje između dva naroda, što će se naročito ogledati u dočeku na Kalemegdanu i predviđenom obraćanju dvojice državnika.

Oni će, uz otkrivanje obnovljenog Spomenika zahvalnosti Francuskoj, obići i spomenik braniocima Beograda, a u Jeliseju ističu da je Makron tim povodom lično zatražio da se pokloni senima heroine Milunke Savić.

Pročitajte još -ZVANIČNO: Makron u Beogradu 15. i 16. jula

- Francuska insistira na čvrstim prijateljskim vezama sa Srbijom i na poštovanju izuzetne žrtve srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Istovremeno izražavamo želju za prevazilaženjem nerazumevanja iz 1999. godine - navode u Jelisejskoj palati.

Kada je reč o Kosovu, izvori iz sedišta šefa francuske države naglašavaju važnost toga što je predsednik Vučić više puta potvrdio želju da se dijalog nastavi i ističu nerazumevanje za stoprocentne takse koje je uvela Priština i koje - treba da se ukinu.

Pročitajte još - VUČIĆ I MAKRON ĆE SE OBRATITI NA KALEMEGDANU: Ključne poruke kraj spomenika

U Jelisejskoj palati ističu i da predsednik Makron u Beograd dolazi s porukom da je Srbiji mesto u EU i da Francuska podržava evropske integracije naše zemlje. Preciziran je stav da proces proširenja i unutrašnja reforma EU treba da teku paralelno, što je pozicija koju zastupa i Berlin. Pariz će istovremeno od Evropske komisije zatražiti izradu nove strategije o proširenju koja bi trebalo da obuhvati realnost evropske perspektive i očekivanja, s jedne strane, i zahtevnosti u konkretnom sprovođenju reformi, sa druge.


U Parizu mnogo očekuju od ove posete u pravcu jačanja bilateralnih odnosa, ističući istovremeno da to nije zamena za evropski put. Kada je reč o odnosima Srbije i Rusije, u Parizu naglašavaju da u potpunosti razumeju postojanje ovih tradicionalno jakih veza.


- I Francuska nastoji da obnovi veze s Moskvom. Nema razloga da nam to smeta. U regionu su sve prisutnije i Kina i Turska, ali mi ne gledamo kako to da smanjimo, već kako da ojačamo naše prisustvo - ističu izvori u Jelisejskoj palati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Горан

13.07.2019. 08:17

Нека се поклони невиним жртвама шиптарског тероризма и повуче признање независности тзв Косова. Након тога може наклон и Милунки Савић.

aaa

13.07.2019. 09:36

Da se pokloni i izvini u ime francuskog drzave za sva ponizenja I nerijateska dejstva prema otadzbini Milunke Savic.

stanko janković

13.07.2019. 12:09

Neka ostavi na miru naše svete pokojnike. Više mu priliči da se pokloni Rugovinom grobu.

b.w.a.

13.07.2019. 15:08

mogao je i da skoči do RS da se zahvali na mestu gde su oslobodjeni francuski piloti posle obaranja 1995-e

Brad

13.07.2019. 20:41

Превазилажење неразумевања између две државе из 1999. може да отпочне тако што ће Француска да поништи признање сепаратистичке творевине на тлу Србије.