SEDEO sam pozadi. Ništa nisam video, samo sam čuo udarac kada se autobus pocepao na pola. Izašao sam napolje i video ljude kako plaču. I krv. Svuda! Nisam osećao hladnoću, jedino sam hteo da čujem svoje roditelje, da im javim da sam dobro. Onda sam pozvao i Hitnu pomoć.

Ovako za "Novosti" započinje svoju ispovest preživeli putnik iz "autobusa smrti" Dimitrije Jovanović (16), koji je u petak ujutru iz rodnog Čokota krenuo u školu. Stravičan udes dogodio se oko 7.30 u selu Donje Međurovo kod Niša, kada je na pružnom prelazu voz, koji je iz Niša krenuo ka Prokuplju, raspolovio vozilo "Niš ekspresa" odvodeći u smrt petoro putnika - Bogomira Lazića (75), Danijelu Stanković (48), Aleksu Dimitrijevića (15), Natašu Janković (43) i Marijanu Kocić (17). Povređene su 22 osobe.

To je stravični bilans tragedije koja je potresla niški kraj i celu Srbiju. Zasada se ne može pouzdano utvrditi šta je tačan uzrok stravičnog sudara, ali iz svih dosadašnjih iskaza provejava da prst krivice ide ka vozaču autobusa M. Z., koji je operisan i životno je ugrožen.

Pročitajte još - NOVI BILANS NESREĆE, PETORO MRTVIH: Stradalo troje odraslih i dvoje dece; Hitno potrebna krv za povređene (FOTO + VIDEO)

- Videli smo da voz ide ka nama, a vozač nije zaustavljao autobus. Ljudi su vikali "Pazi voz", "Koči", "Uspori". Bila je strašna vika, vrištali su oko mene, a onda najednom tajac. Video sam neke drugare kako leže krvavi, bez svesti. Nisam znao ni da li su živi.

Ovo je za "Novosti" ispričao jedan od putnika koji je samo pukom srećom izbegao tragediju i prošao sa lakšim povredama. Ubrzo je, kaže on, pristigla Hitna pomoć, a na licu mesta se, dodaje, od lakše povređenih putnika moglo čuti da je vozač u trenutku nesreće razgovarao mobilnim telefonom.

Od meštana koji su se za tili čas sjatili da pomažu povređenima saznali smo da su se i ranije na ovom pružnom prelazu dešavale nesreće i da su molili da se postavi rampa.

Foto J.Ćosin

Međutim, u "Železnicama" nam je rečeno a je putni prelaz potpuno propisno obeležen, znakovima vertikalne signalizacije, koji podrazumevaju znak "stop" i "Andrejin krst".

Pročitajte još - POTRESNO: Dečak povređen u sudaru autobusa i voza od oca je saznao da mu je majka poginula

- Ne mora svaki putni prelaz da se obezbedi rampom, pa to nije bilo neophodno ni u ovom slučaju. Preglednost mesta bila je izuzetna, vidik jasan, a mašinovođa je video autobus i više puta ga na vreme upozorio sirenom da nailazi voz, što je potvrda da je sve bilo u skladu sa propisima železničkog saobraćaja - naveo je, za "Novosti", Nenad Stanisavljević, portparol "Železnica".

On podseća da u saobraćaju uvek železničko vozilo ima prednost.

- Osim toga, od momenta kada mašinovođa zakoči, voz će se zaustaviti tek 700 metara do kilometar kasnije - precizira Stanisavljević.

Vest da je u krcati autobus udario voz brzo se pročula Čokotom, Donjim Međurovom i Novim Selom, odakle je bila većina putnika. Roditelji, prijatelji i školski drugovi puni nade pohrlili su u Urgentni centar gde su bili prevezeni svi povrđeni.

- Samo da su dobro, mora da su dobro - tešili su se međusobno učenici iz Tehničke škole "Nikola Tesla" dok su trčali ka Urgentnom centru.

Foto Tanjug

Pakao sa pružnog prelaza preselio se u operacione sale novog Kliničkog centra. Sestre su u naramcima nosile kese sa krvnom plazmom od Transfuzije do operacionih sala.

- Povrede su takve da su minuti u pitanju. Bio sam u ratu, ali ovo je užas - govorio nam je u petak iskusni traumatolor Miodrag Lazić, načelnik Urgentnog centra.

Pročitajte još - TUGA KOJA SLAMA SRCE: Došla je da obiđe svoje povređene učenike i saznala da je - jedan mrtav!

- Podvig će biti da spasemo što više života, sve ostalo je naš redovni posao - dodaje direktor Kliničkog centra prof. dr Zoran Radovanović.

Foto D. Alihodžić

Vesti nisu bile optimistične i ubrzo se prvobitni broj od troje nastradalih - povećao. Na operacionom stolu preminula je Nataša Janković (43), a ubrzo zatim i učenica Marijana Kocić (17).

- Gde mi je dete, hoću svoje dete - zajaukao je u hodniku njen otac kada je saznao da je devojčica izdahnula.

Agonija se nastavljala, jer su prognoze za još troje putnika, od toga dvoje tinejdžera - sumorne. Lekari se bore da ih spasu, ali ne smeju biti optimisti.

PROGLAŠEN DAN ŽALOSTI

NA vanrednoj sednici Gradskog veća doneta je odluka da se 22. decembar proglasi Danom žalosti na teritoriji grada Niša.

- Povodom tragedije koja se dogodila na pružnom prelazu u Donjem Međurovu, u kojoj su izgubljeni ljudski životi, a više lica povređeno, Gradsko veće grada Niša izražava izraze najdubljeg saučešća porodicama stradalih, saopštio je gradonačelnik Darko Bulatović, koji je najavio da će Grad pomoći porodicama nastradalih i povređenih.


LONČAR: LEKARI SE BORE ZA SVAKI ŽIVOT

MINISTAR zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u petak da se lekari Kliničkog centra u Nišu bore za živote dečaka i devojčice koji imaju po 16 godina, i koji su najteže povređeni od 13 pacijenata koji su posle železničke nesreće primljeni u ovu zdravstvenu ustanovu. Ministar je dodao da je devojčica za čiji život se lekari bore operisana i ima veoma teške povrede centralnog nervnog sistema i nalazi se u komi, a da je dečak, takođe, u veoma teškom stanju zbog ozbiljnih povreda kičme.

Još jedan pacijenat ima veoma teške povrede ekstremiteta i unutrašnjih organa, i on je operisan. Ostali pacijenti na intenzivnoj nezi su u teškom, ali stabilnom zdravstvenom stanju.

KOLEGE U ŠOKU

Nastradale Danijela Stanković i Nataša Janković bile su zapisničarke u Apelacionom sudu u Nišu. Njihove kolege su u šoku, za njih dve imaju samo reči hvale. Kažu da su njih dve bile vredne radnice u sudu i dobre koleginice.