Uslovne kazne za paljenje Ambasade SAD

N. BIJELIĆ

14. 11. 2017. u 10:24

Presuda optuženima za učešće u nemirima posle mitinga 2008. godine. Trojica dobila po šest meseci, jedan okrivljeni pet. Trojica slobodna

Условне казне за паљење Амбасаде САД

Demonstranti ispred Ambasade SAD Foto M. Anđela

PRED Višim sudom u Beogradu u utorak je doneta druga po redu prvostepena presuda optuženima za paljenje američke ambasade 21. februara 2008. godine nakon mitinga "Kosovo je Srbija". Dejan Vučković (31), Dragan Marinkov (27) i Marko Novitović (30) osuđeni su uslovno na po šest meseci zatvora, dok je mesec dana manja kazna izrečena Milanu Tomasu (25). Za svu četvoricu kazna se neće izvršiti ukoliko u periodu od dve godine ne počine novo krivično delo.

Istom odlukom, zbog nedostatka dokaza oslobođeni su Đorđe Tomin (31), Nikola Kosanović (28) i Filip Backović (26).

U odnosu na prvu presudu koju je ukinuo Apelacioni sud, novom odlukom su manje sankcije, pošto su ranije optuženi bili osuđeni na uslovne kazne od šest do deset meseci. Obrazlažući ovakvu odluku, sudija je istakla da je prethodna presuda ukinuta na osnovu žalbe branilaca, pa da samim tim kazne nisu ni mogle da budu strože.

Prema optužnici, okrivljeni su oko 18.30 u Ulici kneza Miloša, organizovano došli kod Ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u prostorijama ovog predstavništva, gde je nastradao Novosađanin Zoran Vujović. Tom prilikom, prema proceni koju su dostavli nadležni iz ambasade, nastala je šteta od 400.000 dolara, dok su dodatni troškovi procenjeni na pola miliona dolara. Inače, Ambasada SAD nije tražila odštetu, ali se pridružila krivičnom gonjenju. Tužilaštvo je navelo i da su zatim kamenicama gađane ambasade Nemačke i Hrvatske, ali to se okrivljenima ne stavlja na teret.

U kratkom obrazloženju presude sudija je navela da je zaključak o tome ko je bacao kamenice, sud zasnovao na odbranama koje su pojedini okrivljeni dali u istrazi. Njihovu odbranu na glavnom pretresu gde su naveli da je zgrada američke ambasade već gorela kad su došli ili da su pojedini i bacili kamenice, koje nisu došle do zgrade, sud smatra da je data kako bi izbegli krivičnu odgovornost.

Kad je reč o visini kazne, uzeta je u obzir činjenica da je reč o mladim osobama, kao i da je prošao duži vremenski period od izvršenja dela. Kako je naglašeno, sud smatra da će uslovne presude ostvariti svrhu kažnjavanja.

Optuženi u utorak u sudu Foto I. Marinković

POLITIČKI DOGAĐAJ

ADVOKAT Želimir Čabrilo u utorak je nakon izricanja presude izjavio da je sud izrekao "malu i skromnu presudu" za čist politički događaj, koji je država trebalo da rešava političkim putem.

- Odluka da se uopšte održi miting bila je politička, kao i da se organizuje prevoz iz raznih mesta Srbije do Beograda, kao i da se ukloni obezbeđenje kod ambasada - kazao je Čabrilo. - Politička je odluka i da se četiri godine od događaja nije postupalo u cilju rasvetljavanja svih okolnosti. Slučaj je trebalo da se reši i krivično, ali je pitanje ko odgovara za to, da li onaj koji je naredio da se ukloni obezbeđenje ispred ambasade ili grupa momaka iz unutrašnjosti.

PROČITAJTE JOŠ - Odgovara pet policajaca


OPTUŽENI I GENERALI

VIŠE javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u maju optužnicu protiv petorice policijskih službenika kojom ih tereti za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija". Optužnica je prosleđena sudu, ali je još uvek na razmatranju. Njom su obuhvaćeni Stevan Bjelić, Slobodan Vukolić, Mladen Kuribak, Zoran Rašković i Bojan Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Svasta

14.11.2017. 10:35

Klinton dobio 2 mill od AV, Djindjic postao heroj nekima dok pozivao na jos jace napade na Srbiju....

ne postoji"ambasada SAD"!

14.11.2017. 10:37

I niko nesme da sudi Srbinu zbog bilo kakve"ambasade"!Tuces me ti koji ne postojis i ne smem ti nista?!Snimas film o"patnjama tvoje vojske" u Iraku i nateras me da to otkupim i prikazem mom narodu!Uz obavezu da se i rasplace nad sudbinom"pacenika"!Prikazujes mi kako se mole Bogu i na frontu i u koloniji,da im se nista ne dogodi.Drze krstove u rukama,sapucu molitve i mole da ih sacuva od"zla" na koje krecu da ga uniste!Bombardujes kinesku ambasadu(Kinezi su NAROD!),i nikom nista!A mojima uslovno?

Деки

14.11.2017. 10:42

Тако је бре! Свака част суду и судији који је донео овакву пресуду! Одмах покренути поступак против сједињених америчких државица због бруталног убиства нашег двадесетогодишњег студента Зорана Вујовића! Он је најпре угушен забрањеним нервним гасом (за све, осим за фашисте), а потом и дивљачки, потпуно спаљен! Ова тема више не сме ићи под тепих, зликовци се морају макар јавно прозвати, ако већ нисмо у стању да их процесуирамо. Пржиће вас зато Руја, као и због бројних других грехова, једва чекам!

mika

14.11.2017. 14:13

@ĆupričaninSWE - Da li bi bilo isto misljenje da su iskopane kosti tvoje porodice u maloj rupi sa 300 albanskih leseva u Batajnici.

Seka

14.11.2017. 17:07

@ĆupričaninSWE - Zašto ti braniš šiptare??? Pa oni nas poslednjih 50 godina teraju sa rođene zemlje, s Kosova... ??? Šta je sa SRPSKIM kostima? Ili ti znaš samo za tuđe... Prodana dušo!

Pravnik

14.11.2017. 10:55

Sramota! Kako bi naše vlasti reagovale da je zapaljena srpska ambasada u nekoj stranoj državi? A to što je i MUP bio upleten u tu paljevinu i nije obavljao svoju zakonsku dužnost, nikom ništa

Да те питам

14.11.2017. 12:24

@Pravnik - А како би реаговали грађани те земље да смо пре тога охрабривали и помагали стране терористе у њој, да смо им њеним бомбардовањем створили државу и дан после њеног самопроглашења званично је признали?

Mili

14.11.2017. 11:11

I ovo je mnogo. Kada će Amerika odgovarati za napad na Srbiju i posledice njenih gradjana?

GALEB BIJELI- ANTE BAN

14.11.2017. 11:15

SVAKA ČAST- komšije! Nakon 10 godina ipak se dogidila presuda, i to- OSLOBADJAJUĆA! I ovim ste pokazali da ste- ZRELI za EU!

Косовка

14.11.2017. 11:50

А шта је са онима који су пре тога палили куће и станове Срба на КиМ, скрнавили српске манастире и цркве, рушили надгробне споменике на српским гробљима, убијали децу, жене, старце, земљораднике, путнике у аутобусу? Шта је са онима које су УН и ЕУ овластили да штите Србе и њихову имовину, а они све то мирно посматрали? Шта је са онима који су војном агресијом омогућили албанским терористима да некажњено убијају и протерују српске грађане и који су без оклевања признали насиљем створену "државу"?

repus

14.11.2017. 12:03

devetesete su se vratile u punom sjaju sve ova vlast cini da se sukobi sa zemljama u region I amerikom baš kao I 1990g da bi za njihove ne uspehe pljacku naroda okrivili rat mi kukamo što nekog našeg navijaca koji namenski ode u neku zemčlju da pravi problema ubiju a pljenje ambasade u srbiji zemlje koja nas hrani I bori se da nas spasde od rusije zaustavlja ratove dejtonom I kuman.sporazumom da naša deca ne ginu nagradimo one koji su palili njenu ambasdadu ali moji srtpcici su poznati da vole

Nemke

14.11.2017. 12:05

Први пут да чујем да неки наш суд није слиједио Хашку праксу кажњавања за Србе.. Овим момцима треба медаље додијелити.. П.С. ПИШИТЕ ЋИРИЛИЦОМ!!!!

paralelne strukture

14.11.2017. 12:07

Do je dokaz da pravosudje ne radi svoju nadleznost po propisima poglavlja EU o pridruzivanju.

Гоца СЗ

14.11.2017. 12:30

Шта је било са онима који су бомбардовали кинеску амбасаду и побили њене службенике? Који су без одобрења СБ УН бомбардовали по Србији школе, мостове, болнице, медијске куће, путничке возове, грађане у њиховим кућама, на улици, послу, пијаци...