U POLICIJSKOJ akciji "Skener", u više mesta u Srbiji, u petak je uhapšeno ukupno 46 osoba osumnjičenih za privredni kriminal, pranje novca i mito. Oni se terete da su od 2007. godine do danas oštetili budžete Srbije, Vojvodine i nekoliko opština za više od sedam miliona evra.

Akcija je izvedena tokom jutra, u saradnji s nadležnim tužilaštvima, a mnoge od osumnjičenih policija je zatekla na spavanju. Niko od njih, kako saznajemo, nije pružao otpor.

Među uhapšenima u ovoj akciji su i ljudi osumnjičeni da su novac narko-bosa Darka Šarića, zarađen u međunarodnom krijumčarenju kokaina, ubacivali u legalne tokove. Njih petoro tereti se da su od 2009. godine počinili više krivičnih dela pranja novca. Sumnja se da su prikrivali vlasništvo nad pet poslovnih lokala u tržnom centru Vile "Jezero" na Zlatiboru, stana u Beogradu i preduzeća "Parket planet" d.o.o. iz Krnješevca kod Stare Pazove.

- Osumnjičeni su znali da 2.350.000 evra uloženih u kupovinu ovih objekata i lokala potiče od prodaje narkotika - rekao je u petak ministar policije Nebojša Stefanović. - Na ovaj način oni su stekli imovinsku korist i za isti iznos oštetili budžet Srbije.

Zbog pranja narko-novca uhapšena je Dragana Bajić (48), supruga Vitomira Bajića, nekadašnjeg visokorangiranog pripadnika narko-klana Darka Šarića. Inače, Bajić je počinio samoubistvo vešanjem u zatvoru "Komo" u Italiji septembra 2011. Lisice su mu stavljene u akciji "Loptice" u Budvi novembra 2010, a Rimu je izručen četiri meseca kasnije.

Sa Bajićevom udovicom u petak su privedeni i privatnik Nemanja Obradović (45), Nebojša Đukić (51), vlasnik i direktor firme "Parket planet", auto-prevoznik iz Užica Rade Stakić, kao i bivši fudbaler Zoran Njeguš (43), sa Zlatibora. Policija je podnela krivičnu prijavu protiv još jedne osobe za isto krivično delo, ali u redovnom postupku.

- Najinteresantniji je slučaj firme "Planet parket" - navodi izvor "Novosti". - Preduzeće je osnovano 29. novembra 2006, a kao vlasnik se pojavljuje Đokić. Sumnja se da su osnivački kapital, ali i kupovina sirovina, finansirani novcem od trgovine kokainom i ostalim narkoticima.

Još tokom istrage oko pranja novca pljevaljskog narko-klana pojavila se informacija da je Vitomir Bajić za Darka Šarića kupovao zemlju, stanove i hotele na Zlatiboru, ali da je ulagao i u svoje poslove. Na Zlatiboru je imao restorane, menjačnice, stanove, a njegovo bogatstvo se još pre neku godinu procenjivalo na nekoliko miliona evra.

Tokom leta 2010. godine utvrđeno je da je Bajić nekoliko puta dolazio u Srbiju u nameri da proda nešto od nekretnina koje je prethodno kupio za Šarića, novcem stečenim prodajom narkotika. U tom periodu, kako se sumnjalo, Bajić je organizovao i skrivanje jednog pripadnika Šarićevog klana, za kojim je u to vreme bila raspisana poternica.

Osim za šverc droge, policija je Bajića dovodila u vezu i sa nekoliko otmica i ubistava, ali i sa Lukom Bojovićem i Cvetkom Simićem, koji je 2010. godine ubijen u Zagrebu. Posebno je interesantna činjenica da je Bajić u Beogradu od 2000. do 2004. godine držao pekaru sa Kujom Kriještorcem, koji je posle ubistva premijera Zorana Đinđića tvrdio da je ispred zgrade u Ulici admirala Geprata, iz koje je pucano na predsednika Vlade, prepoznao pripadnika "zemunskog klana" Vladimira Milisavljevića.

U pojedinim medijima svojevremeno je objavljeno da je Bajić tokom 2010. godine sa grupom kriminalaca iz BiH i Hrvatske organizovao tim za praćenje tadašnjeg ministra policije Ivice Dačića, kako bi mu oteli sina. Međutim, ova namera je razotkrivena kada je u Hrvatskoj zbog šverca kokaina iz Južne Amerike uhapšen jedan blizak Bajićev saradnik, koji je, navodno, imao zadatak da organizuje čitavu akciju.


IZA REŠETAKA I 17 POLICAJACA

MINISTAR policije Nebojša Stefanović rekao je da je među uhapšenima i 16 pripadnika beogradske saobraćajne policije, kao i njihov kolega iz Sremske Mitrovice. Kriminalistički inspektor B. T. (36) osumnjičen je da je od 2014. dojavljivao pojedinim trgovcima duvana na crno kada će kod njih biti organizovan pretres prostorija kako bi robu prebacili na drugo mesto.

- Uhapšeni saobraćajni policajci sumnjiče se da su od septembra do decembra 2015. godine primali mito i zloupotrebljavali položaj tako što su od učesnika u saobraćaju uzimali novac kako ne bi pisali prekršajne prijave. Otkriveno je 340 takvih slučajeva, a budžet je oštećen za najmanje tri miliona dinara - pojasnio je Stefanović.


BORBA PROTIV KORUPCIJE SE NASTAVLjA

- POKAZAĆEMO da se korupcija ne isplati i da će svi oni koji se u nju upuste, pa makar bili i u redovima policije, za to morati da odgovaraju - poručio je ministar Nebojša Stefanović. - Policija će nastaviti da rasvetljava sva krivična dela, a posebno korupciju, jer je ta borba od izuzetne važnosti za naše društvo.


U MALOM IĐOŠU UHAPŠEN ROBERT ČORE: PRONEVERIO NOVAC ZA ŠKOLU

U AKCIJI "Skener", u svom domu uhapšen je Robert Čore, funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara i bivši predsednik opštine Mali Iđoš, koji se tereti da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio Upravu za kapitalna ulaganja AP Vojvodine za osam miliona dinara.

Čore je na čelu maloiđoške opštine bio od 2009. do 2012. godine i tereti se da je nenamenski potrošio novac namenjen rekonstrukciji osnovne škole. Novac dobijen na osnovu konkursa je prebačen na račun opštine, ali radovi nisu izvršeni, niti postoji dokumentacija o njima.

Informacija o hapšenju nekadašnjeg prvog čoveka brzo je odjeknula širom male severnobačke opštine, ali niko od sadašnjeg opštinskog rukovodstva i odbora SVM nije želeo da je komentariše.

- Nije na nama da sada dajemo komentare, istražni organi će reći svoje - kratko nam je rečeno u opštini Mali Iđoš. (J. L.)


PRIVEDEN P. N. IZ "FRUTA PAKA": PRODAVAO PRODATE STANOVE

U SINHRONIZOVANOJ policijskoj akciji u petak je uhapšen i P. N. (65), direktor i vlasnik građevinskog preduzeća "Fruta pak". On se sumnjiči da je oštetio 54 kupca stanova za iznos od oko 165 miliona dinara. Kako je navedeno u policijskom saopštenju, sumnja se da je kupcima prodavao već prodate stanova, kao i to da nije završio izgradnju stambene zgrade u Ulici Branka Radičevića u centru grada, iako je od kupaca unapred uzeo novac. Oštećeni kupci stanova u petak su organizovali i protest ispred zgrade ovdašnjeg Tužilaštva. Ispričali su da stanove, koje su već platili, čekaju od 2008. godine. Bilo je, kažu, bezbroj lažnih obećanja, ali od useljenja još nema ništa. Oni su rekli da su od nadležnih zatražili i pomoć, odnosno zakonsku mogućnost da sami završe zgradu kako bi konačno dobili krov nad glavom. (M. L.)