Nastavlja se pad srpske prehrambene industrije: Kuga usporila izvoz mesa

S. BULATOVIĆ

12. 11. 2019. u 08:00

Rezultati u septembru bili 7,3 odsto lošiji nego u istom mesecu prošle godine

Наставља се пад српске прехрамбене индустрије: Куга успорила извоз меса

Foto Z. Jovanović

REZULTATI prehrambene industrije postaju jedan od hroničnih problema srpske privrede. Statistički podaci za avgust i septembar otkrivaju da se pad ove grane nastavio - 5,6 i 7,3 odsto. Novina je što je, posle stabilnog rasta cele prošle i više od pola ove godine, pala i - mesna industrija. Stručnjaci veruju da je ovo, između ostalog, posledica kosovskih taksa, niskih izvoznih cena, svinjske kuge, ali i zaustavljanja plasmana pojedinih kompanija u Rusiju.
Čitava industrijska proizvodnja u Srbiji je u septembru porasla 1,6 odsto, dok je prerađivačka bila bolja 1,7 odsto ovog nego prošlog septembra. Da nije pala hrana, brojke bi bile bolje.

- Pad prehrambene je prepolovio rast prerađivačke industrije - objašnjava ekonomista Stojan Stamenković. - Da je prehrambena samo mirovala, prerađivačka bi porasla tri do 3,5 odsto. Jedan od faktora lošeg stanja u prehrambenoj industriji je uvođenje kosovskih taksa krajem prošle godine. Drugi faktor su niske izvozne cene. Dok je količina izvezene robe porasla 15 odsto, naplata je porasla između sedam i osam odsto. U avgustu i septembru se javio i novi faktor. To je pad mesne industrije. Ona je lane rasla između četiri i pet odsto. Tako je bilo i u prvoj polovini godine. U avgustu je odjednom mesna industrija pala sedam odsto. U septembru je pad još veći. Ostaje pitanje da li je na to uticala svinjska kuga, zaustavljanje izvoza u Rusiju ili nešto drugo.

Struka objašnjava da je rezultat posledica više faktora. Broj stoke, junadi i svinja, svake godine pada za dva do tri odsto. Tokom poslednje decenije smanjen je 30 odsto. Iako smo pre dve godine došli do populacije svinja od tri miliona, ona je sada pala na 2,7 miliona. U krajnjem rezultatu možemo da dođemo do 4,5 do pet miliona tovljenika. To, kažu upućeni, nije dovoljno ni za naše potrebe.

- Kod uzgoja svinja su problem nepouzdane cene - objašnjava Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije. - Kada krenu u posao cena tovljenika bude 150 do 180 dinara po kilogramu, a kada dođu do prodaje padne na 120 do 130 dinara. Ne može niko da nadoknadi tu razliku. S druge strane, umesto 10.000, država je ove godine odlučila da stimuliše 5.000 tovljenika. Drugi problem su bolesti. Susedi su prestali da uvoz prerađevina od svinjskog mesa, jer poštuju preporuku Evropske komisije. Moramo da pazimo na naše partnere, jer je CEFTA naše jedino tržište za prerađevine od svinjskog mesa.


PROBLEM FARMERA S JUNETINOM

DOGOVOR sa Turskom oko izvoza junetine nije dao očekivane rezultate. Farmeri su ušli u biznis, ali još nisu uspeli da prodaju meso.

- Tov junadi traje od devet do 12 meseci - objašnjava Nenad Budimović. - On traži veliko ulaganje, a dugo se čeka povraćaj uloženog. Neki ljudi su ušli u posao i čekaju Turke da kupe, ali se to još ne dešava. S druge strane, u Srbiji je mala potrošnja junećeg mesa, jer je skupo. Zamenili smo ga pilećim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Marija

12.11.2019. 08:31

Nema razloga za sekiraciju, sada ćemo je, zahvaljujući "malom Šengenu", lako dopremati iz Severne Makedonije i Albanije.

Velizar

12.11.2019. 08:34

to bi isto bilo kao kad bi rekli,u Nemackoj pad auto industrije,zemlja hrane koja moze da hrani celu Evropu,ali nema ko,nema sa kim,a nema ni sa cim.

safalada 199

12.11.2019. 10:14

@Velizar - navikla se graska gospoda na zdravo I jeftino a oteto od nas seljaka meso e sada nas vise nema desetkovala nas je vlada ovih zadnjih sedam godina sada cete jesti skupo a trecerazredno uvezeno meso svi se brinu šta im deca jedu a kada kažem, vratite se na dedovinu pa gajite sadite koliko toliko zdravu hrano odjednom prestaje ljubav za decu jer je kljucna rec rad a građani ne vole da rade pa je onda odlicna I safalada od 199 din po kilogramu

Sinovac

12.11.2019. 09:13

Dok farmeri kukaju na cene, a klaničari na kugu, cene mesa u radnjama nikad veće... Ako kvaliteta i uslova za stabilan izvoz nemamo, zašto su cene preađevina daleko veće u odnosu na zemlje u okruženju? Cela naša industrija mesa je zrela za još veću liberalizaciju uvoza, kako bi se taj monopol klaničara, prerađivača i trgovaca konačno razbio.

Niko

12.11.2019. 09:23

Kazes skupo je meso.. Pa pojeftinte ga i imate kupce odmah, al naravno morali bi umesto bmw m5 da vozite audi 4

Veggi

12.11.2019. 14:37

Drugim recima, spremimo se na uvoz GMO i dzank fuda i nekvalitetne hrane iz celoga sveta koja ce da se slije u supermarkete posto ce selo i seljaci da izumru sa svojom imovinom i blagom.