DA su poštovali prvobitno ugovorene obaveze radnici grčke kompanije "Aktor" bi još u junu 2015. završili posao na svim deonicama na Koridoru 10, na kojima su angažovani. Dve godine kasnije i sa potpisanim aneksima ugovora, oni nisu ni na pola puta, pokazao je izveštaj Radne grupe Ministarstva građevinarstva. U "Koridorima Srbije" tvrde da je do kašnjenja došlo jer eksproprijacija nije urađena na vreme. Na sajtu "Puteva Srbije", međutim, piše da je još 9. decembra 2013. godine okončana eksproprijacija na celoj trasi od Niša do Dimitrovgrada, tako da je izvođač imao više od tri godine da završi posao.

Ni pre objavljivanja Izveštaja Radne grupe nije bila tajna da na auto-putu ka Bugarskoj ima problema, ali saradnja sa "Aktorom" je nastavljena. Ministarka Zorana Mihajlović je još u aprilu 2015. upozorila da grčka kompanija uživa poseban tretman u "Koridorima Srbije", da su im dali duple avanse i da je to bilo protiv ugovora. Ona je još tada istakla da ovo preduzeće usporeno ili uopšte ne radi na Koridoru.

Prva deonica koju su započeli je Crvena reka-Čiflik, u oktobru 2011. godine, koju je trebalo da završe u aprilu 2013. Ovaj deo je predat na korišćenje u decembru 2015. godine bez završnog sloja asfalta sa rokom od godinu dana za završetak, ali do danas taj posao nije urađen. U izveštaju se navodi da "Aktor" nije otklonio nedostatke u predviđenom roku, a potrošio je sredstva koja su mu "Koridori" za taj posao platili.

Potez od Bancareva do Crvene reke grade od marta 2012, iako je prvobitni "dogovor" bio da se ovaj deo završi do marta 2014. godine. Posle četiri i po godine tražili su dodatno odlaganje do 27. februara 2018. godine. Radovi na trasi od Staničenja do Pirota su počeli u junu 2013. sa ugovorenim rokom dve godine kasnije. Posle nekoliko aneksa trebalo bi da budu okončani u oktobru.

Kada znamo kolika se prašina podigla zbog kašnjenja od dva meseca koje su imale domaće firme na deonici Koridora 11, od Ljiga do Preljine teško je razumeti odakle toliko strpljenje i tolerancija za grčkog izvođača koji je na sve četiri deonice godinama probijao rokove. I ne samo da nije kažnjen, već je lane izabran za izvođača i na Obilaznici oko Dimitrovgrada.Početak radova ugovoren je za maj prošle godine, ali u izveštaju piše da su radovi počeli tek sredinom oktobra i da se ne mogu završiti do 21. marta, kao što je planirano.

Kako stvari stoje, "Aktoru" ni sada ne prete sankcije, niti raskid ugovora. Jer, Mihajlovićeva je u utorak izjavila da je sigurna da će uspeti da otklone sve probleme.

- Rokovi moraju biti ispoštovani, a videćemo da li ćemo uvesti nove izvođače. U svakom slučaju je najvažniji cilj da završimo koridor na vreme - rekla je Mihajlovićeva. - Ne postoji deonica na Koridoru za koju Ministarstvo ne pravi poseban izveštaj, a na skoro svim deonicama je bilo nekih problema. I sve smo ih rešili.

Ministarka je ponovila da je bivši ministar Velimir Ilić došao do radne verzije izveštaja i da je tražila da Tužilaštvo utvrdi ko mu je dao taj dokument.