PRIVOĐENjE novinarke portala Nova.rs Ane Lalić nije jedini slučaj u kom su pripadnici sedme sile odgovarali pred državom zbog objavljenih tekstova.

Treba podsetiti na slučaj tadašnje novinarke “Nacionalnog građanskog“ lista Jelene Spasić i njenog urednika Milorada Bojovića, protiv kojih je 2011. godine podignuta optužnica zbog teksta pod naslovom „Državni organi potpuno nespremni za rat“.

Pročitajte još: Novinarka portala Nova.rs puštena na slobodu


Tada je Tužilaštvo u Novom Sadu navelo da je tekst sačinjen na osnovu poverljivog izveštaja Ministarstva odbrane o stanju priprema za odbranu zemlje, „naneo štetu bezbednosti Srbije“.

U međuvremenu je Tužilaštvo odustalo od hitnog i tajnog suđenja Jeleni Spasić, a tadašnji Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić objasnio je da posao novinara nije da čuva tajne već da ih saznaje i objavljuje

U to vreme je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac iz Demokratske stranke. Ovo nije bila jedini put da mu je zasmetalo neko izveštavanje

Naime, Šutanovac je u maju 2012. zapretio tužbom “Pištaljci” zbog teksta o povoljnom kreditu koji je njegov brat od strica dobio od Fonda za razvoj koji kontroliše Vlada Srbije.