INSTITUT za nuklearne nauke "Vinča" danas će dobiti novog v. d. direktora, umesto dosadašnjeg Zlatka Rakočevića.

- Biće imenovana osoba iz sveta nauke, apolitična, sa visokim naučnim referencama i iz redova zaposlenih u "Vinči" - najavio je za "Novosti" prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete. - Nije tačno da hoćemo da vratimo prethodnu upravu, koja je smenjena.

Međutim, četiri naučna veća "Vinče" protestovala su što na prethodnoj sednici UO za direktora nije izabran dr Zlatko Rakočević, koji je, tvrde, doprineo smanjenju tenzija u Institutu, nakon skandala sa prethodnom direktorkom Milicom Marčeta Kaninski. Rakočević je na Naučnom veću dobio dvotrećinsku podršku, a preostala tri kandidata neuporedivo manji broj glasova.

- Uprkos očekivanjima naučne zajednice Instituta, UO nije podržao predlog i mišljenje Naučnog veća i nije izabrao direktora. Neprihvatljivo je ignorisanje ovako jasno iznetog stava istraživača - navodi grupa istraživača.

S druge strane, Vladimir Popović kaže da Rakočević uskoro puni 65 godina, čime će ispuniti uslove za penziju, a da Ministarstvo želi rešenje za naredne četiri godine.

- Otkad je Rakočević došao, dodatno su se podizale tenzije u Institutu, u kome je ionako bilo mnogo problema od prethodne uprave - kaže Popović. - Niko nije uticao na odluke UO, jer u njemu sede ljudi koji sebi ne bi ni dozvolili da neko utiče na njih. Rakočevićem nisu bili zadovoljni, a ostala tri kandidata nisu hteli da podrže, zbog malo glasova dobijenih na veću.


PROČITAJTE I: Genetska istraživanja i u Leskovcu