Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika, povodom najveće svoje kulturne i naučne manifestacije „Vidovdanska loza“, koja se tradicionalno održavana Vidovdan odlučila je da nagradu za vrhunske rezultate u lečenju i naučnoistraživačkom radu u oblasti kardiologije dodeli profesoru dr pukovniku Radomiru Matunoviću, kardiolog sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu.


- Negujući bogatu lekarsku tradiciju u porodici, nastavio je da u nju unosi ljubav prema pacijentima, pažnju, poštovanje, brigu, posvećenost i požrtvovanost – stoji u obrazloženju nagrade koja će mu biti uručena na Vidovdan u Narodnom pozorištu u Šapcu, gde će biti održana završna svečanost ovogodišnje „Vidovdanske loze“.


Pročitajte još: Od izbegličke kolone do doktora nauka


- Vrstan kardiolog, sjajan profesor, dobar rukovodilac, koga osoblje gotovo obožava kao i pacijenti, primer je i lekara, i univerzitetskog profesora i visokog oficira Vojske Srbije za mlade genaracije.


Iza ovog vrsnog stručnjaka je više od 200 naučnih radova, šest stručnih knjiga, 16 poglavlja u knjigama, 16 radova u indeksiniranim časopisima.


- Koliko je uspešan, toliko je skroman. Koliko je vredan, toliko je tih. Koliko je čovekoljubac, toliko je nenametljiv. Istinski je lakar duše i tela pacijenata sa dosta takva, ljubavi i razumevanja i za njih i za njihove zabrinute srodnike. Rodoljub je koji je tu vrlinu dokazao mnogim delima. Veliki je čovek do koga ne treba veza, jer je jedina veza on i njegovo veliko lekarsko i ljudsko srce – kaže za dr Matunovića episkop šabački Lavrentije, redovovni akademik SKANU.


Po rečima akademika profesora dr Mirka Kerkeza, predsednika Naučnog veća SKANU, „ljudi poput profesora dr Matunovića zaslužuju najveću moguću pažnju, poštovanje i počasti, ne samo zbog njihovih dela, već zbog svetlog primera mladim ljudima, ne samo kolegama iz struke“.