Patrijarh Irinej: Ne pripadam nijednoj politici, Kosmet nije jaram

Beta

25. 04. 2019. u 22:02

Патријарх Иринеј:  Не припадам ниједној политици, Космет није јарам

Patrijarh Irinej Foto: N. Fifić

Poglavar Srpske pravoslavne crkve rekao da "bez jedinstva našeg, nama nema opstanka na ovoj vetrometini", i da "jedina nada, jedino spasenje jeste – jedinstvo među nama"
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej izjavio je da ne pripada nijednoj politici i naglasio da bez jedinstva nema opstanka srpskom narodu.

"Ja ne pripadam nijednoj politici. Želeo bih i molim se Bogu da nema nikakvih podela među nama nego da nam bude jedina politika, jedini pogled i jedini put – dobro našeg naroda", rekao je patijarh Irinej u uskršnjem intervjuu za Televiziju Hram, koji će biti emitovan u petak, 26. aprila, uveče.


Poglavar SPC je rekao da "bez jedinstva našeg, nama nema opstanka na ovoj vetrometini", i da "jedina nada, jedino spasenje jeste – jedinstvo među nama".

Podsetivši da je sredinom ovog meseca proveo više dana na Kosovu on je naglasio da "nije istina da nema Srba na Kosovu".

Kako je naveo, nema pripadnika srpskog naroda koliko je nekada bilo, ali je jedan veliki deo ostao i veruje da "ima onih koji bi se rado vratili kada bi imali gde da se vrate".


"Nama Kosovo i Metohija nije jaram. Jeste jaram blagodati, Božiji jaram, ali ne jaram koji nas pritiska i goni da se odreknemo naše svete Zemlje", napomenuo je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC poželeo je, povodom Uskrsa, svima sve najbolje od Gospoda, slogu i ljubav i u porodici i van porodice.

"Da nam Hristovo Vaskrsenje osvetli put Božanskom svetlošću kojom treba da idemo", poručio je patrijarh Irinej u intervjuu za TV Hram, čiji se deo već može videti u najavi na njenom sajtu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Banaćanin

25.04.2019. 22:15

Pope, ako je KiM, kako ti kažeš"sveta Srpska zemlja", zašto nisi ostao u nekom od manastira na KiM, naprimer u Dečanima? Ej, pope, pope.

Нино Белов

25.04.2019. 22:33

Не браним патријарха, али теби Банаћанину и свим осталим "војвођанима" могу да кажем само да о православљу немате никакве везе, НАЖАЛОСТ СВИХ СРБА.

Banacanin

26.04.2019. 19:37

@Нино Белов - Opet odgovaram na provokaciju pa sad da vidimo home like administrator da objavi Dali doticni zna kada je bila seoba srba I zna like doticni ko je bio Arsenije Carnojevic. U Vojvodini svako selo gde ima Srba, SPC I'ma crkvu za svoje vernike . Drugo, prestanite da ljagate Srbe u Vojvodini jer su vise doprineli izgradnji Srbije, nego takozvsni Sumadincu. Bednik

Ne pripadam nijednoj politici

26.04.2019. 00:27

bez jedinstva našeg, nama nema opstanka na ovoj vetrometini", i da "jedina nada, jedino spasenje jeste – jedinstvo među nama - g. Irenej Da budemo jedinstveni, što ne znači da moramo da mislimo isto i da svima kažemo da je ovo ono u šta verujemo - g. Vučić