JASNO je da je cilj Albanaca da i nas koji smo se vratili i koji želimo da ostanemo na obnovljenim ognjištima, koja su nam ranije rušili i palili, ponovo proteraju kako bi i dalje koristili naša imanja. Zato na sve načine nastoje da nam krađom stoke i mehanizacije ugroze egzistenciju, jer se većina nas oslanja na poljoprivredu i stočarstvo.

Pročitajte još: ZASTRAŠIVANjE SE NASTAVLjA: Srbinu iz Kuzmina ukradeni automobil i traktor

Ovako Nemanja Vulićević (30), koji sa suprugom i troje maloletne dece, roditeljima i bratovljevom porodicom živi u selu Vidanje, kod Kline, komentariše seriju najnovijih krađa poljoprivredne mehanizacije povratničkim porodicama u metohijskim selima Vidanje i Osojane.

Posle najnovijeg ataka na imovinu dvanaestočlane porodice Vulićević, koja živi od poljoprivrede i stočarstva, a koja je do sada više puta bila na meti lopova, i ostali povratnici se osećaju nezaštićeno i strahuju ne samo za svoju imovinu već i za sopstvene živote. Zato politički predstavnici Srba u opštinama Klina i Istok apeluju na međunarodnu zajednicu da zaštiti povratnike.

- Pošto su Vulićevićima pre dva meseca ukradene krava i dva teleta, a sada i traktor, koji je srećom brzo pronađen, članovi ove porodice s pravom se pitaju šta će sledeće biti na redu. Zapravo, šta bi se desilo da su, na primer, pokušali da spreče lopove u krađi imovine? Da li bi se i oni našli na meti lopova, jer je sigurno da oni koji godinama kradu srpsku imovinu ne odlaze u pljačku goloruki - opominje Božidar Šarković, predsednik Privremenog organa Kline.

Pročitajte još: Kosovska policija: Srbinu ukraden automobil u Severnoj Mitrovici

Povratnici podsećaju da gotovo nijedna pljačka nije rasvetljena i ističu da kosovska policija očito ne želi da pronađe, a još manje kazni, vinovnike napada na Srbe.

Vulićevići sa unucima

- Većina povratnika strahuje od lopova, jer ako se usuđuju da bez straha od posledica uđu u naša dvorišta i staje sa stokom, isto tako mogu da upadnu i u naše kuće - ističe, za "Novosti", Nemanja Vulićević.

NESPRETNI LOPOVI

- Pripremio sam traktor uveče i parkirao ga ispred kuće, jer je trebalo da idem da pomognem monasima u manastiru Dečani. Do jedan sat iza ponoći sam bio budan, ali ništa nisam čuo. Pre alarma za buđenje probudio nas je telefonski poziv iz policijske stanice, kada nam je saopšteno da su nam pronašli traktor koji je ukraden iz dvorišta. Tada smo tek shvatili da smo pokradeni. Otišli smo da obližnjeg kanala i videli naš traktor koji je napred malo oštećen. Lopovi nisu umeli da ga upale i to nas je spaslo još jednog udarca na našu imovinu - kaže nam Nebojša Vulićević.

Vulićevićevi sinovi

ZAHVALNOST

ZAHVALNOST Kancelariji za KiM što se odmah odazvala i posetila porodicu Vulićević preneo je predsednik privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković. On je ocenio da je i ovaj, poslednji napad na Vulićeviće, još jedan od načina pritiska na Srbe, na velike, stabilne porodice koje žive do svoga rada i koje žele samo da žive mirno na svojoj zemlji i školuju decu.

BEZ SRBA U KOSOVSKOJ POLICIJI

PREDSTAVNICI Srba ističu da će zahtevati češće prisustvo pripadnika Kfora na terenu i opominju da u kosovskoj policiji u povratničkim sredinama u Metohiji nema srpskih pripadnika na koje bi mogli da se oslone.

- Iako postoje povremene patrole Kfora, one su iz godine u godinu sve ređe. Istovremeno, dok je Srba tokom 2017. bilo u kosovskoj policiji, osećali smo se nekako sigurnije. Međutim, na svim konkursima za pripadnike KPS uvek nađu načina da odbiju srpske kandidate - ističu predstavnici Srba.