Srpski naučnici prvi put na konferenciji World Minds u Cirihu

Tanjug

07. 12. 2018. u 11:16

Српски научници први пут на конференцији World Minds у Цириху

Foto Thinkstock

U Cirihu je održana globalna konferencija World Minds, koja okuplja inovatore, naučnike, biznis lidere i umetnike koji na inspirativan način predstavljaju ideje novog doba

U Cirihu je održana globalna konferencija World Minds, koja okuplja inovatore, naučnike, biznis lidere i umetnike koji na inspirativan način predstavljaju ideje novog doba, a prvi put ove godine na konferenciji je prisustvovalo više od 30 predstavnika iz Srbije.

Iz Vlade Srbije najavljeno je i da će biti započeto partnerstvo sa prestižnom švajcarskom orgnizacijom i da će se 23. maja, 2019. godine okupljanje World Minds održati u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, priliku da budu, među 11 odabranih govornika na konferenciji u četvrtak u Cirihu imala su dva naša stručnjaka, prof. Miroslav Đorđević, vodeći svetski rekonstruktivni hirurg i naučnik, profesor urologije i hirurgije na Univerzitetu u Beogradu, osnivač i direktor beogradskog centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju i Vladimir Mastilović, osnivač i direktor kompanije 3Lateral, koja razvija napredne tehnologije koje su osnova budućih formi digitalnih medija.

Među učesnicima ovogodišnje World Minds konferencije iz naše zemlje bili su i Marija Mitrović Dankulov, direktorka Inovacionog centra Instituta za fiziku, Univerziteta u Beogradu, Mirko Topalski, direktor kompanije Eipix, Miloš Biković, glumac i producent , Vesna Bengin, ko-osnivač i zamenica direktora BioSens Instituta i mnogi drugi.

Prisustvo naših inovatora, naučnika i kreativnih stvaralaca na World Minds konferenciji je velika čast i priznanje izvrsnosti Srbije u umetnosti i naukama, navodi se u saopštenju.

"Odlični rezultati ekonomskih reformi, jasna politika Vlade da Srbiju gradi na inovacijama i tehnologiji, uz značajne rezultate naučne, kulturne i akademske zajednice, omogućili su našoj zemlji da postane prva i jedina država na svetu u kojoj će se, pored Švajcarske, 23. maja, 2019. godine, održati okupljanje World Minds u Beogradu. Okupljanje će biti održano u Narodnom pozorištu, pod pokroviteljstom predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić", navodi se u saopštenju.

Članove ove zajednice čini više od 1000 visoko rangiranih pojedinaca, među kojima su nobelovci, državnici, profesori univerziteta, ambasadori, pisci, koji su dali značajan doprinos nauci, umetnosti i biznisu. Jednom godišnje, zajednica se sastaje u Cirihu kako bi na simpozijumu iza zatvorenih vrata razmenila inspirativne ideje koje oblikuju našu stvarnost i utiču na budućnost čovečanstva.

Kreiranje novih znanja i pristup najnovijim otkrićima iz čitavog sveta jeste osnov moderne ekonomije, naučnog, društvenog i kultrunog napretka i jačanja konkurentnosti jedne države.

Zbog toga je Vlada Republike Srbije odlučila da započne partnerstvo sa prestižnom švajcarskom orgnizacijom koja će pomoći da u našu zemlju dovedemo najumnije ljude današnjice i pružimo priliku domaćim stručnjacima da sa njima razmene iskustva i predstave svoja dostignuća, navodi se u saopštenju.

Činjenica da je Srbija izabrana za prvog partnera i međunarodnu destinaciju organizacije, dokaz je potencijala Srbije kao regionalnog centra u oblasti nauke, umetnosti i ekonomije zasnovane na znanju.

"Bilo mi je veliko zadovoljstvo, kada sam dobio poziv da dođemo u Srbiju, koja će imati priliku da bude domaćin World Minds. Ovo je odlična šansa da srpski naučnici i drugi mislioci, prenesu svoje znanje, iskustvo i ideje za novu budućnost, kako bi se sa njihovim dostignućima upoznao širi krug ljudi iz međunarodne zajednice", istakao je Rolf Dobeli, osnivač organizacije World Minds.

Kako bi se promovisao Beograd i naša zemlja kao organizator za sledeću godinu, u Cirihu su se ove godine pred konferenciju, služili srpsko vino i tradicionalni specijaliteti koje su učesnici imali priliku prvi put da probaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije