Zakon o štrajku posle 20 godina

J. Ž. S.

24. 04. 2018. u 21:50

Početak javne rasprave o nacrtu novog akta. Ministar za rad Zoran Đorđević istakao da još nije postignut konsenzus poslodavaca i sindikata o svim spornim pitanjima

Закон о штрајку после 20 година

Foto Tanjug Ministar Zoran Đorđević

MODERAN i efikasan zakon o štrajku je naš cilj i očekujem da će u predstojećoj javnoj raspravi svi učestvovati, rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta. On je istakao da još nije postignut konsenzus poslodavaca i sindikata o svim spornim pitanjima, ali da je odlučeno da se odmah krene u javnu raspravu kako bi se čula prihvatljiva rešenja i što pre bio usvojen novi zakon o štrajku.

- Zasad nema konsenzusa o "lokautu", odnosno pravu poslodavca da privremeno zatvori kompaniju i time spreči gubitke prouzrokovane prekidom rada, sve dok se ne pronađe rešenje - rekao je ministar. - Takođe sporno je i definisanje zanimanja od opšteg interesa.

Sadašnji Zakon o štrajku u primeni od 1996, a od 2003. pripremaju se njegove izmene.

Kako kaže Duško Vuković, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, u rešavanje nesuglasica između radnika i gazde biće aktivnije uključena i Agencija za mirno rešavanje radnih sporova i ona će odrediti minimum procesa rada ukoliko on nije regulisan.

- Postoji još nekoliko novina, ali one nisu još precizno definisane, a i neće doneti velike promene - kaže naš sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije