Zakon ne dozvoljava zamrzavanje štrajka

M. Luković

11. 07. 2017. u 20:24

Uprkos apelu i pozivima čelnih ljudi u državi, radnici “Fijata” ne prekidaju bojkot. Plaše se da će morati da rade pet dana ako ih "Fijat" prevari

Закон не дозвољава замрзавање штрајка

Postrojenja u kragujevačkoj fabrici

RADNICI fabrike “Fijat Krajsler automobili Srbija” u Kragujevcu ostaju na svojim pozicijama i pri svojim zahtevima. Ni u utorak, uprkos apelima i pozivima državnog vrha, nije bilo pomaka niti odluke da se makar nakratko prekine štrajk kako bi došlo do pregovora i početka rešavanja krize koja traje tačno dve nedelje.

Među radnicima, u utorak su se čule nezvanične informacije o tome da postoji mogućnost da neko iz Vlade Srbije dođe u Kragujevac i direktno se obrati radnicima kako bi prekinuli štrajk, čime bi se stvorio prostor za početak pregovora.

- Čujemo razne nezvanične informacije. Međutim, štrajkačkom odboru to niko zvanično nije predočio, niti mi imamo takve najave - kaže Zoran Marković, predsednik Štrajkačkog odbora.

Radnici u štrajku, čelnici sindikata i Štrajkačkog odbora ponavljaju da ostaju pri svojoj odluci, da nema prekida niti zamrzavanja štrajka sve dok se poslovodstvo ne izjasni o njihovim zahtevima.

- Zakon ne poznaje kategoriju zamrzavanja štrajka, ili se prekida ili ne - preciziraju u Savezu samostalnih sindikata Kragujevca.

Situacija u najvećoj fabrici u Kragujevcu, po svemu sudeći, vrti se u začaranom krugu. Kompanija “Fijat” je stava da ne pregovara s radnicima dok su u štrajku. S druge strane, radnici i predstavnici Štrajkačkog odbora pozivaju se na propise države Srbije, pominjući i nalog Inspekcije rada da je poslodavac dužan da u roku od pet dana uđe u pregovore sa štrajkačima. A taj rok je odavno prošao.

- Ako bismo prekinuli štrajk i ako bi pregovori doživeli fijasko, za eventualno novi štrajk morala bi da se ispoštuje procedura u skladu sa zakonom o štrajku - kažu sindikalci.

To bi značilo da poslovodstvu moraju ponovo da dostave prijavu štrajka i čekaju rok od pet dana kako bi započeli novu obustavu rada. Pojedini sumnjaju da bi to moglo da se iskoristi da se oslabe snaga i jedinstvo radnika.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković kaže da su u utorak pripadnici obezbeđenja od svakog radnika prilikom ulaska u fabrički krug tražili da se izjasni da li štrajkuje ili je došao da radi. On to tumači kao jednu vrstu blagog pritiska na zaposlene koji su u štrajku.


TRAŽE UKLANjANjE ZNAKA “FIJATA”

PREDSEDNIŠTVO Saveza samostalnih sindikata Kragujevca zatražilo je od nadležnih u gradskoj upravi da se donese odluka o uklanjanju znaka “Fijata” na ulazu u Kragujevac zbog nepoštovanja zakona Republike Srbije i lošeg odnosa prema radnicima. Kako je navedeno u saopštenju, razlozi kojima su se rukovodili su odbijanje “Fijata” da pregovara sa Štrajkačkim odborom, čime se krši zakon o štrajku, a što, kako navode, državni organi tolerišu. Razlog je i nepoštovanje radnika u Kragujevcu koji rade za manje plate od svih zaposlenih u “Fijatovim” fabrikama u svetu.

Predlažu da se, umesto “Fijatovog”, postavi znak fabrike “Zastava automobili” i “fiće”.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)