Vantelesna plaćena za 4.300 žena

B. RADIVOJEVIĆ

17. 01. 2018. u 21:02

RFZO i za ovu godinu ugovara medicinske usluge sa privatnim zdravstvenim ustanovama. Sa oftalmološkim klinikama sporazum za najmanje 3.000 operacija katarakte

Вантелесна плаћена за 4.300 жена

Foto Tanjug

NA biomedicinski potpomognutu oplodnju i operacije katarakte i ove godine će se ići u privatne ustanove o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Fond je objavio javne pozive privatnicima za ugovaranje ove dve vrste usluga, ali i pozive isporučiocima medicinsko-tehničkih pomagala i privatnim apotekama koje žele da izdaju lekove na recept. Pozivi za zaključivanje ugovora otvoreni su do 31. januara.

Medicinske intervencije s privatnicima ugovaraće se na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", kao i projekcije o tome koliko kapaciteta u državnom zdravstvu nedostaje. Tako će s privatnim oftalmološkim klinikama za ovu godinu, kako "Novosti" saznaju u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja, moći da se ugovori više od 3.000 operacija senilne i presenilne katarakte sa ugradnjom sočiva.

Posle analize kapaciteta oftalmoloških klinika i odeljenja u državnom zdravstvu "Batut" je dao mišljenje da su potrebe za operacijama katarakte van plana mreže, odnosno sa privatnim ustanovama, za ovu godinu najmanje 3.000 operacija.

U privatne ginekološke klinike sa uputom, o trošku RFZO, kako "Novosti" saznaju, ove godine će moći da ode do 4.300 žena. Projekcija "Batuta" je da je, pored pet državnih ustanova u kojima se radi biomedicinski potpomognuta oplodnja, potrebno obezbediti za ovu godinu još najmanje 3.300-4.300 postupaka u privatnim ustanovama.

Uslovi za privatnike koji pretenduju na ugovor sa RFZO ostaju isti, a vantelesna oplodnja biće im plaćana po fazama: za uspešnu fazu stimulacije 128.487, za aspiraciju jajnih ćelija 32.607, a za embriotransfer 10.484 dinara.

Operaciju katarakte RFZO će privatnicima plaćati 38.284 dinara. To je bar upola, pa čak i do tri puta manje od komercijalne cene u privatnim klinikama, ali su privatnici vrlo zainteresovani za ugovore, jer time dobijaju veliki broj pacijenata. Za prošlu godinu ugovore sa RFZO za operaciju katarakte imalo je 12 privatnih oftalmoloških bolnica.

LEKOVI NA RECEPT

INTERESOVANJE privatnih apotekara za izdavanje lekova na recept ove godine bi moglo da bude i veće nego prošle, jer je dosadašnja praksa pokazala da su oni za protekle četiri godine, od kada im je omogućeno da izdaju lekove o trošku osiguranja, "preoteli" gotovo polovinu tržišta državnim apotekama.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije