KOMPLIKACIJE MALIH BOGINJA: Preminuo dečak u Nišu, drugom se bore za život

D. ALIHODŽIĆ

23. 12. 2017. u 08:02

U Nišu jedno dete preminulo usled zaraze malim boginjama. Na intenzivnoj nezi se bore za život još jednog dečaka

КОМПЛИКАЦИЈЕ МАЛИХ БОГИЊА: Преминуо дечак у Нишу, другом се боре за живот

I najmanja infekcija mogla je uzeti život malom Vuku Foto J. Ćosin

JEDNO dete je preminulo, a za život drugog bore se lekari na Intenzivnoj nezi niške Dečije klinike. Sumnja se da su zbog komplikacija usled zaraze morbilama deca dobila upalu pluća, što je za malog Vuka bilo kobno, dok Jakov pokazuje blage znake oporavka. Obojica dvogodišnjaka imala su urođene bolesti i o njima su "Novosti" nedavno pisale, kao o deci koju su napustili roditelji i o kojoj predano brinu lekari i medicinske sestre Dečje klinike.

Malog Vuka, kako su "Novosti" već pisale, povremeno je posećivala baka koja je bila voljna i da ga usvoji, ali su je u tome sprečili njegovi roditelji. Čekao je da se za njega nađe hraniteljska porodica.

- Vuk je od sestara i lekara naše klinike dobio svu ljubav koju može dobiti u ovakvim uslovima. Posebno je o njemu brinula sestra LJilja, kojoj je posebno teško pao njegov odlazak - kaže dr Dejan Milojević, načelnik Intenzivne nege.

POSEBNO ODELJENJE IMAMO dvadesetoro dece koja se leče od leukemije i bilo bi pogubno kada bismo ih izložili bilo kakvoj opasnosti od zaraze morbilama - kaže dr Milojević. - Deca za koju se sumnja da imaju morbile primaju se u posebno odeljenje na ulazu u Dečiju kliniku. Oni koji nemaju komplikacije vraćaju se na kućno lečenje. Starije od 14 godina upućuju u Infektivnu kliniku na lečenje.

Vuk je rođen sa teškom hromozomopatijom uz anomalije na organima i kašnjenjem u razvoju.

- I najmanja infekcija bila bi kobna po njega jer mu je imuni sistem bio preslab. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je umro zbog komplikacija nastalih usled morbila, jer se kod njega nije javio osip, već samo visoka temperatura i zastoj u disanju.

Kod Jakova smo klinički potvrdili morbile, ali čekamo i biohemijske rezultate sa Instituta za infektivne bolesti - kaže dr Milojević.

- Jakov je na aparatima za disanje i u veoma je kritičnom stanju. Počeo je da pokazuje znake oporavka ali je još rano za prognozu. Dr Milojević sa još jednom medicinskom sestrom danonoćno prati stanje ovog deteta. Trenutno nema pristup kod drugih pacijenata da bi se sprečilo eventualno širenje morbila.

Prema saznanjima "Novosti", još dvoje dece zbrinute na ovoj klinici pokazuju simptome oboljenja od morbila, i ona su u karantinu, dok je dvoje pušteno na kućno lečenje.

Dr Milojević ističe da su preduzete sve mere zaštite za sprečavanje intrahospitalne infekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

R.N.

23.12.2017. 17:49

@Bojan - Niije ni na zapadu svuda obavezna vakcinacija.Samo posle nema kuku lele,spašavajte mi dete.Svako je odgovoran za svoje postupke,nema posle da se krivi država i zdravstvene institucije.Živim u Holandiji gde vakcinacija nije obavezna ali većina je dovoljno svesna da to uradi.Možda neko i ima posledice vakcinacije ali je daleko veći broj onih koji nadrljaju nevakcinisani!Ne možemo pametovati u 21 veku protiv moderne medicine a raditi sve suprotno zdravom.Medicina prati način života i nema druge.

peralozac

23.12.2017. 08:35

Pronađite sad onu prepametnu doktorku koja propagira da se deca ne vakcinišu?????????

Stanko

23.12.2017. 09:01

Samo vi dajte demokratsko pravo i dalje da se ne cjepe djeca. Tugo moja neizmjerna, Boze uslisi moje molitve, sacuvaj to drugo pile.

Suverena

23.12.2017. 10:43

Деца која се доје имају нормално заштиту кроз млеко мајке и ово није могуће. Само не-дојена деца могу овако да настрадају.

Cira

23.12.2017. 16:32

@Suverena - Cak i da je tacno to sto si rekla a nije. To bi znacilo da deca koja nisu dojena treba da umru?

Bane

23.12.2017. 11:58

@Ed Veder - Baš zato treba najoštrije krivično goniti roditelje koji ne vakcionišu decu. Da imaš pojima o vakcinaciji, znao boi da samo stoprocentna vakcinacija populacije garantuje imunitet. Zbog kampanje protiv vakcinacije, ugrožena je i vakcinisana populacija. Da se svi vakcinišu ne bi bilo boginja!!!! Tebi slični su saučesnici u ubistvu ovoga deteta.

Muad'Dib

23.12.2017. 14:45

@Ed Veder - Preminuli dečak je imao ozbiljne zdravstvene probleme i nije ni SMEO da primi vakcinu, sram te bilo za ovo laganje. Zatvor je jedino rešenje za takve kao ti.

Ljuba

23.12.2017. 11:40

Bitno je da sad svi misle da je to zato što deca nisu vakcinisana... I sad svi brže, trčite, vakcinišite decu...

Cira

23.12.2017. 16:35

@Ljuba - Ne nego zato sto je Saturn usao u sazvezdje Jarca zajedno sa Suncem. NARAVNO da je zato sto deca nisu vakcinisana. Ovo jadno dete nije moglo da bude vakcinisano i zavisilo je od kolektivnog imuniteta koji ljudi kao sto si ti pokusavaju da uniste. Da smo svi vakcinisani to dete ne bi imalo od koga da se razboli i prezivelo bi ovako to dete ide tebi na dusu.

Deki

24.12.2017. 01:29

Uvek za pravo izbora, dete je stradalo iz drugih razloga pa bi da za to okrive male boginje. Jel stala prodaja vakcina vakcinasi???