OSIM standarda, koji u načelu propisuje pravila bezbednosti u akva-parkovima, u Srbiji ne postoji zakon niti mera koja obavezuje vlasnike vodenih igrališta da redovno kontrolišu bezbednost. To, praktično, znači da nijedan zabavni park na vodi, ne mora čak ni pred početak letnje sezone da proveri ispravnost tobogana i ostalih sadržaja. Sve je, isključivo, na savesti njihovih vlasnika!

Ne iznenađuju zato dve nezgode za samo dva dana, na istom toboganu u istom beogradskom akva-parku! Spuštajući se niz "levak" sa svojim petogodišnjim sinom, majka je ispala iz gume na beton i polomljena joj je ključna kost. Na istom mestu, dan ranije, devojčica je dobila veliku posekotinu brade. Slične povrede dešavaju se i u drugim zabavnim parkovima. Vlasnici horski odgovaraju - bezbednost je na prvom mestu, imaju interne kontrole, osigurali su svoje korisnike, a broj povreda je minimalan u odnosu na broj posetilaca. Ipak, zabrinjavajuće zvuči, da nijedan akva-park ne mora da ima sertifikat o bezbednosti. I da posetioci domaćih zabavnih parkova na vodi, skaču, penju se i plivaju na svoju odgovornost i isključivo uz nadu da je sve kako treba.

- Od desetak srpskih akva-parkova i više stotina luna-parkova, gotovo nijedan nema kompletan sertifikat bezbednosti - kaže Ivan Obrovac, kontrolor iz "Arhitektona", sertifikovane kompanije za kontrolu bezbednosti u akva-parkovima.

- Osim iz kupališta u Sokobanji, više nas ni iz jednog drugog akva-parka nikada nisu pozvali da proverimo bezbednost. A princip rada i zakona je da radimo isključivo po pozivu. Vlasnici nemaju obavezu da rade kontrolu bezebednosti. Pravilo je, samo na papiru i na savesti, da je jednom godišnje obavezno raditi reviziju usklađenosti sa standardima bezbednosti akva-tobogana N1069-1. Osim toga, svakog dana mora da se obavlja rutinska kontrola u okviru zabavnih parkova i ništa ne sme biti prepušteno slučaju.

ZA SMRT DO 200.000 DINARA PROCENE sume koje osiguravajuća društva isplaćuju povređenima, zavise od ugovora koji su potpisali sa akva- parkovima.
- U slučaju smrti, najčešće se isplaćuje od 100.000 do 200.000 dinara. Za potpuni invaliditet, suma je dvostruko veća - kažu u "Viner štediše".
- Za sve druge povrede, naknada se procenjuje na osnovu izveštaja lekara. Konačna svota zavisi od težine povrede i isplaćuje se procentualno u odnosu na sumu za invaliditet. Najviše do nekoliko desetina hiljada dinara.

Teže povrede, kako Obrovac kaže, mogu nastati rušenjem neodgovarajućih konstrukcija tobogana, kao i zbog neadekvatno obrađenih i dimenzionisanih drugih elemenata.

Da ih nijedna "sila" ne tera na proveru bezbednosti, potvrđuje i vlasnik jagodinskog akva-parka Zoran Gligorijević.

- Tačno je da ne postoji zvanična institucija, niti naredba, koja nas obavezuje, ali mi za 11 godina koliko postojimo nismo čekali državu da nas uredi i obezbedi, već sami za to redovno brinemo - kaže Gligorijević. - Svi sadržaji u našem akva-parku imaju atest i sertifikat proizvođača. Na mnogo mesta imamo istaknut kućni red i bezbednosna pravila ponašanja i na svakom toboganu i pored bazena stoje spasioci koji upozoravaju i paze. Za 3.000 do 6.000 posetilaca dnevno i više od milion spuštanja u sezoni, prosek od pet povreda godišnje, nije alarmantan.

Iz akva-parka u Aranđelovcu kažu da, pre početka svake sezone, stručnjaci isporučioca tobogana "Polin" iz Turske kompletno pregledaju i servisiraju sve sisteme i garantuju da su bezbedni i ispravni za predstojeću sezonu.

- Naši zaposleni, uz to, svakog dana kontrolišu ispravnost svih tobogana - kaže Vesna Vlatković, marketing menadžer ovog akva-parka.

- Do sada nismo imali tehničkih nedostataka. Svi naši tobogani i infrastrukturni sistemi imaju sertifikat kako od Instituta za materijale Srbije, tako i evropske sertifikate. Ove godine nismo imali povreda, što samo pokazuje da su naši posetioci tokom prethodnih pet godina rada naviknuti da pravilno koriste sve sadržaje. Ranijih godina se dešavalo da se poneko od gostiju lakše povredi isključivo zbog sopstvene nepažnje ili nepoštovanja pravila i procedura.

I U "Petrolendu" tvrde da ih redovno kontroliše Agencija za bezbednost i zaštitu na radu iz Sremskih Karlovaca. Svoje posetioce osigurali su kod "Viner štediše".

NEPAŽNjA KORISNIKA

POSLE nezgoda koje su se dogodile u akva-parku u Jakovu, menadžer Miloš Silić kaže da su inženjeri iz turske firme "Polin", koja je postavila tobogane, obavili kontrolu.

- Ustanovili su da su svi tobogani ispravni - kaže Silić. - Iako ne postoji obaveza, redovno kontrolišemo ispravnost. Nezgode se dešavaju, najčešće zbog nepažnje posetilaca i jer se ne pridržavaju pravila. Svi naši korisnici, međutim, osigurani su, a za dve poslednje povrede već smo prosledili lekarske dokumentacije i za nekoliko dana očekujemo isplate. Pre nekoliko godina za prelom ruke bila je isplaćena suma od 160.000 dinara.