Izveštaj komisije KC: Bez propusta u lečenju Ivane Kostić

D. A.

10. 07. 2017. u 12:23

Komisija za unutrašnji nadzor Kliničkog centra u Nišu nije utvrdila propuste u lečenju Ivane Kostić (32) koja je preminula 2.jula u GAK u Beogradu

Извештај комисије КЦ: Без пропуста у лечењу Иване Костић

Ginekološka klinika u Višegradskoj u Beogradu

Na sajtu niškog Kliničkog centra objavljen je kompletan izveštaj Komisije za unutrašnji stručni nadzor koja je formirana po nalogu direktora prof.dr Zorana Radovanovića, nakon smrti porodilje Ivane Kostić (32) i njene tek rođenje bebe Vere. Komisija je utvrdila da je od prijema pacijentkinje 21. juna do transporta na Institutu za ginekologiju i akušerstvo KC Srbija 24.juna sproveden adekvatan nadzor nad pacijentkinjom.

Komisija su činili dr Bojan Lukić, prof.dr Jasmina Popović i doc.dr Aleksandra Petrić utvrdila je da je kod Ivane Kostić došlo do tromboze jetre zbog lošeg zgrušavanja krvi koji je posledica „Bad Čiari“ sindroma. Ovaj sindrom se javlja od 10 do 15 posto populacije a jedan posto obolelih premine.

- Kao što smo i obećali u roku od 48 sati uradili smo kontrolu svih koji su učestvovali u lečenju Ivane Kostić od trenutka kada je 21. juna primljena na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, kaže prof.dr Goran Stanojević, pomoćnik direktora niškog KC za hiruška pitanja.

- Sprovedene su sve potrebne laboratorijske analize, konsultativni pregledi i dijagnostika. Takođe je pažljivo vođena dokumentacija koja svedoči o događajima, dodaje Stanojević.

Smrt mlade porodilje i njene bebe izazvala je veliko ogorčenje javnosti i sumnju da lekari nisu preduzeli sve mere da bi njihovi životi bili spašeni. Ivana je bila zdrava, mlada žena kojoj je ovo bila prva trudnoća. Problemi su se javili u sedmom mesecu kada je izabrani lekar niškog Doma zdravlja zbog visokog pritiska uputio na lečenje na Klinici na ginekologiju gde je primljena 21. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije