U riziku od siromaštva 49,8 odsto višečlanih porodica

Tanjug

13. 05. 2017. u 16:28

У ризику од сиромаштва 49,8 одсто вишечланих породица

Obeležen Dan porodice, foto I.Marinković

U susret Međunarodnom danu porodice, koji se obeležava 15. maja organizacija SOS Dečija sela Srbija podsetila je danas na neophodnost stvaranja okruženja koje će podržati razvoj porodice i podršku najugroženijim porodicama

U susret Međunarodnom danu porodice, koji se obeležava 15. maja organizacija SOS Dečija sela Srbija podsetila je danas na neophodnost stvaranja okruženja koje će podržati razvoj porodice i podršku najugroženijim porodicama.

U saospštenju ove organizacije, navode se podaci Republičkog zavoda za statistiku, iz aprila ove godine, prema kojima su najvećem riziku od siromaštva u Srbiji izložene porodice sa troje ili više dece.

Zabrinjava podatak da se 49,8 odsto višečlanih porodica nalazi u riziku od siromaštva, imajući u vidu da siromaštvo u velikoj meri utiče na porast rizika od razvoja disfunkcionalnosti u porodici i neadekvatnih uslova za rast, razvoj i obrazovanje deteta, ukazala je SOS Dečija sela Srbija.

Ta organizacij će Međunarodni dan porodice obeležiti nizom programa, među kojima je za ponedeljak planiranio da “Super autobus” poseti Prihvatni centar Divljana i, kroz različite aktivnosti, provede dan sa decom izbeglicama i njihovim porodicama.

Centar za podršku porodici “Putokaz” iz Niša biće deo manifestacije “Zdrava tvrđava”, koja se odigrava na Niškoj tvrđavi, dok će Centar za podršku porodici Obrenovac, u periodu od 11 do 13 časova, na gradskom trgu u Obrenovcu, za svoje sugrađane organizovati muzičke igre i druženje sa animatorima za decu.

U SOS Dečijem selu Kraljevo biće organizovano druženje SOS porodica, takmičenje u karaokama i izvođenje prredbe koju su deca o kojoj brinemo pripremila za ovu priliku.

Međunarodni dan porodice obeležićemo i u okviru programa “Solidarnost”, kroz radionice i kreativne aktvnosti sa decom izbeglicama i njihovim porodicama u Prihvatnim centrima u Preševu, Bujanovcu, Adaševcima i Principovcu, navodi se u saopštenju.

Centar za podršku porodici Beograd na značaj i važnost porodice podsetiće decu iz romskog naselju Kamendin, u kome će u ponedeljak, od 11 do 13 časova, organizovati radionicu „Igrom do osmeha“, posvećenu porodici i porodičnim vrednostima.

Radionicu će pratiti i prijateljsko takmičenje u različitim igrama i disciplinama.

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila, sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Fruškogorac

13.05.2017. 18:58

Prema 'Saopštenju' Republičkog zavoda za statistiku 15.416din je ''prag siromaštva'' za 2016g., a sada u 2017g. penzioneri primaju 'najnižu garantovanu penziju' od oko 13.800din. Kada se plate komunalije i lekovi, nema dovoljno za preživljavanje, vać samo za gladovanje.

suncica

13.05.2017. 20:39

@Fruškogorac - " 15.416din je ''prag siromaštva'' " Za pojedinca, porodicu....?