Haos u nama i oko nas: U JDP premijerno izvođenje predstave Mamu mu j... ko je prvi počeo

V. Strugar

24. 01. 2020. u 18:49

Хаос у нама и око нас: У ЈДП премијерно извођење представе Маму му ј... ко је први почео

Jasna Đuričić i Miki Manojlović / Foto promo

Prva premijera u ovoj godini na sceni Jugoslovenskog dramskog biće kultni komad Dejana Dukovskog u ponedeljak, 27. januara, na Sceni "Ljuba Tadić". Šest mladih glumaca i velika četvorka u režiji Unkovskog

PRVA premijera u ovoj kalendarskoj godini na sceni Jugoslovenskog dramskog biće kultni komad Dejana Dukovskog u rediteljskom čitanju Slobodana Unkovskog: "Mamu mu jebem ko je prvi počeo" na repertoaru je u ponedeljak, 27. januara, na Sceni "Ljuba Tadić".

To je i jubilarna, deseta, režija Unkovskog u JDP, a sa piscem je u istom teatru prvi put "ukrstio koplja" još pre četvrt veka, u jednoj od najznačajnijih predstava u istoriji kuće, "Bure baruta".

- Često se na Balkanu dešava da pisci urade najbolje stvari u ranoj mladosti. Ova drama je stara tridesetak godina i svojevremeno je u režiji mog studenta (Aleksandra Popovskog) dobila nagradu na Bitefu. Tekst je kompleksan i težak za rad, pa se skupila ekipa s namerom da uhvati neizgovorljivi haos koji nas okružuje u desetak naizgled nepovezanih scena, čije su zajedničke teme ljubav, gubitak, nasilje i sve ostalo što je poremetilo naš normalni život - ističe Slobodan Unkovski. - Napravili smo nešto provokativno, duboko emotivno za gledanje i razumevanje.

Kako dodaje reditelj, u ansamblu je okupio šest mladih glumaca i, naravno, veliku glumačku četvorku, Mikija Manojlovića, Branislava Lečića, Mirjanu Karanović i Jasnu Đuričić, s kojom već godinama priželjkuje da radi.


PROČITAJTE JOŠ: Sedam decenija Kinoteke: Kamere Mike Afrike i Limijera u stalnoj postavci

Tekst je, inače, nastao u vreme raspada i ratova u bivšoj Jugoslaviji i bavio se spoljašnjim haosom, a sada (po Lečićevim rečima) unutrašnjim posledicama.

Foto promo

- U vreme praizvedbe činilo mi se da je bilo lakše jer je haos na Balkanu još trajao. Situacija se usložnjavala, danas je ceo svet u haosu. Zato su još kompleksnija pitanja ljubavi, časti, vere, greha, smisla. Ona se danas "propituju" na jedan drugačiji način, jer živimo sa osećanjem da se apsolutno raspada sve i svuda - kaže Jasna Đuričić, dok Mira Karanović naglašava da voli komade u kojima je puno kontrastnih emocija, glumački i ljudski uzbudljivih.

U predstavi igraju i Jovana Belović, Peđa Marjanović, Ana Radakijević, Miloš Lazić, Miloš Dučić i Nina Perišić. Kostimograf je Lana Cvijanović, dok su kostime radili Branko Pavić i Dejan Miljković.

Jasna Đuričić i Mirjana Karanović / Foto promo


ALEKSANDRIJSKI TEATAR

DOGOVORILI smo saradnju sa čuvenim Aleksandrijskim teatrom iz Sankt Peterburga: prvo ćemo razmeniti predstave, a onda ćemo razmenjivati i umetnike. Uz podršku Grada Beograda, u aprilu nam dolaze u goste s dve predstave. Dolazi i Valerij Fokin, umetnički direktor koji je režirao jednu od te dve, Gogoljevu "Ženidbu". A mi u septembru idemo prvi put kod njih i tome se veoma radujemo - otkriva za naš list Tamara Vučković, direktorka JDP, ističući da će u maju ugostiti i najveće, Kinesko dramsko pozorište iz Pekinga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Д. З.

27.01.2020. 13:04

Јасно је ко је први почео. Онај ко је из мржње према Србима желео да разбије државу ад би онад лакше побио или протерао Србе.