Седам деценија Кинотеке: Камере Мике Африке и Лимијера у сталној поставци

Р. Р.

21. 01. 2020. у 06:14

Седам деценија Кинотеке: Камере Мике Африке и Лимијера у сталној поставци

"Царска панорама" Фото З. Јовановић

Нова стална поставка југословенске кинотеке поводом 70 година од оснивања. У 28 изложбених целина историја кинематографије

ПОВОДОМ свог јубилеја, 70 година од оснивања, Југословенска кинотека приредила је нову сталну поставку, која обухвата драгоцене експонате из предисторије и историје филма, а посебна пажња поклоњена је развоју домаће филмске уметности.

Нова стална поставка, под називом "Наш музеј филма", биће свечано отворена 23. јануара.

Посетиоци ће кроз чак 28 изложбених целина моћи да сагледају различите периоде и аспекте који су у технолошком и уметничком смислу битни за развој кинематографије до краја 20. века.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сведочанство о историји покретних слика: Представљена монографија у част 70 година Југословенске кинотеке


Најстарији изложени предмети потичу из 19. века, а међу њима су и изузетна "Царска панорама" и прва камера браће Лимијер. Ту су и камере с почетка 20. века које су припадале Александру Лифки и српском сниматељу Михаилу Михаиловићу, познатијем као Мика Африка.

Део изложбе посвећен је раним биоскопима и пионирима филма на овим просторима, а посебан акценат стављен је на први српски играни филм "Карађорђе" (1911). У осталим целинама представљен је документарни филм из времена балканских и Првог светског рата, затим успех наших уметника у свету, Београд на филму у међуратном периоду, филмски журнали и рекламе, као и продуцентске куће.

У складу с хронологијом следи представљање феномена и значајних аутора југословенске и српске кинематографије након Другог светског рата.

Мултимедијална изложба укључује одабране инсерте, филмску музику домаћих композитора, део богате збирке плаката, фотографије, документа и другу пратећу грађу.

Поставка обухвата и предмете из легата Љубише Самарџића, Павла Вуисића, Милене Дравић, Драгана Николића, Живојина Павловића и других.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗЛАТНИ ПЕЧАТ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КИНОТЕКЕ: Овације Грлићу, Зафрановићу, Марковићу, Карановићу


Сталну поставку осмислио је стручни тим Југословенске кинотеке. Архитектуру и дизајн изложбе у име студија "Вју" потписују Иван Мангов и Весна Оровић, а графички дизајн и визуелни идентитет, у име студија "Браћа Буразери", потписују Никола Радојчић, Исидора Томић и Душан Стокић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације