NAGRADU "Zlatni ćuran" za životno delo dobio je Milan Lane Gutović - odluka je Festivala "Dani komedije" u Jagodini, a priznanje će mu biti uručeno 20. marta sledeće godine na četrdeset devetom izdanju festivala.

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da je popularni glumac imao prvi susret sa gledaocima u Jagodini već prve godine festivala, igrajući u legendarnoj predstavi "Buba u uhu" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režija Ljubiše Ristića. Već koju godinu kasnije, 1978. dobio je Statuetu "Ćuran" za ulogu Vladimira u predstavi "Pučina" istog pozorišta.

- O, pa ja ne znam šta ću s tim više! Gotovo sam na cilju, dođe mi da umrem - kaže sa sebi svojstvenim humorom, vidno raspoložen Lane Gutović, zahvaljujući na čestitkama povodom ovog uglednog priznanja. - Imam već jednog "Ćurana". Lepa kolekcija, nije loše.

Na pitanje da li je za ovih gotovo pola veka humor dobio ili izgubio na ceni, poznati glumac odgovara:

- Humoru se svakodnevno povećava cena jer je ušao u sve sfere našeg života. Postalo je toliko smešno da bi "ćurani" mogli da se dele i drugim ljudima, za mnoge aktivnosti. Šalu na stranu, ovo je prestižan festival, ako još postoje festivali koji nisu upropašćeni nekim sr...., da ne kažem "perfekcijom". Drago mi je da su neki ljudi, koji nisu bili na mukama, niti sam ih potplatio, odlučili na osnovu slobodnog mišljenja (ili možda samo da bi izbegli nekog drugog) da ja budem dobitnik. U svakom slučaju, veoma mi je milo - nastavlja, u šali, omiljeni Lane.

U predstavi "Šuplji kamen"

A onda, govoreći o priznanjima, ozbiljno nastavlja:

- Nagrada se, u stvari, ne daje meni već generacijama koje dolaze iza mene, da bi im se ukazalo kako treba da rade. Zato mi, dobitnici, ne bismo smeli da budemo ponosni jer priznanja pripadaju deci, onima koji tabanaju za nama. Uostalom, dok si mlad boriš se za uspeh, a kad ostariš - boriš se da drugi ne uspeju. Tako je u celom svetu. Ali, ja ne spadam u tu kategoriju. Ako neko upali novu sveću, moj plamen neće biti slabiji zbog toga.

Pročitajte još - KROZ HUMOR O TEŠKIM TEMAMA: Premijera Lesingovog komada "Natan Mudri"

Na konstataciju da je to, valjda, i stvar vaspitanja, Lane spontano nastavlja:

- Što se vaspitanja tiče, danas malo ko nije zaslužio "vaspitne" batine. Nažalost, naše školstvo je srljalo zajedno sa društvom i u tom sroljavanju nemamo za šta da se uhvatimo. Umesto velelepnih kazneno-popravnih i zatvorskih ustanova, bolje bi bilo da se ulaže u nastavni kadar. Jer, i te zgrade su za nevaspitane...

"Sumrak bogova"

I dok u Beogradskom dramskom odnedavno igra u novoj predstavi "Sumrak bogova", "Šuplji kamen" izvodi na gostovanjima van Beograda, u Zvezdara teatru sprema novu predstavu po romanu Ivane Dimić "Arzamas", u režiji Ljiljane Todorović. U podeli su još Branka Petrić i Nela Mihailović (u ulogama majke i ćerke), a na pitanje šta on igra, odgovara:

- Nećeš mi verovati, smrt! Eto, vratismo se na početak priče. Ja sam već na cilju - uz šeretski smeh, zaključuje Gutović.

KLASA BOJANOVIH "BEBA"

U OBRAZLOŽENjU žirija se, takođe, podseća i da je Lane Gutović jedan od čuvenih mladih glumaca Bojana Stupice, takozvanih Bojanovih beba, među kojima su i njegove kolege sa klase Josif Tatić, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić i Tanasije Uzunović.