U biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi u petak uveče je prvi put promovisana knjiga „One su promenile Srbiju – izuzetne Srpkinje“, u izdanju kompanije Novosti. Čitaonica je bila pretesna da primi sve koji su želeli da više saznaju o heroinama savremenog i prohujalih vremena. Izuzetno interesovanje izazvale su njihove biografije, koje su i poruka i pouka. I plemenitost i lepota. I hrabrost i humanost.

- Odavno nije bilo ovako lepe promocije u našem gradu – kazao je Željko Stojanović, direktor biblioteke. – Poneli smo snažne emocije, one će nas grejati do narednih susreta.

O knjizi u kojoj je prikazano 70 portreta izuzetnih Srpkinja, govorili su autori Tatjana Loš i Milena Marković, a o ilustracijama koje su je ukrasile priče Vojislava Beca Tanurdžić, akademski slikar. Jelena Jovović, urednik izdavačkog sektora Novosti publiku je vešto provela kroz bezmalo osam vekova, od Jelene Anžujske do Ane Ivanović.
Biblioteka u Rumi poznata je po brižnom odnosu prema lepoj, pisanoj reči. Knjiži više od 11.000 članova, a u fondu ima 70.000 naslova. Godišnje upisuje i po više od deset izdanja.