Filip David dobitnik 61. Ninove nagrade

B. Đ.

19. 01. 2015. u 12:13

Filip David dobitnik Ninove nagrade za roman "Kuća sećanja i zaborava". Osetio sam potrebu da napišem knjigu o našoj stvarnosti, rekao je David

Филип Давид добитник 61. Нинове награде

Filip David

KNJIŽEVNOST je ljudsko pamćenje, rekao je Borhes. Zamislite taj trenutak da knjige nestanu, da nema književnosti... Mislim da bi svet izgubio pamćenje o svojoj prošlosti, o onome šta se događalo. Svaka knjiga mnogo više govori o svom vremenu nego more napisa, analiza, eseja koji se dnevno objavljuju. O Francuskoj mnogo više saznajemo iz knjiga Stendala, Balzaka, da ne govorim o engleskoj ili ruskoj literaturi. Danas su knjige zapravo jedno živo svedočanstvo o vremenu iza nas, ali koje ima veze sa našim. Knjige nas povezuju sa prošlošću, a vrlo je važno da je znamo - rekao je za "Novosti" Filip David, odmah po saopštenju žirija nagrade časopisa NIN, da je ovogodišnji dobitnik 61. prestižnog književnog priznanja za roman "Kuća sećanja i zaborava", u izdanju "Lagune".

Davidov roman odneo je pobedu rezultatom 4:1, odlukom žirija koji su činili Vladislava Gordić Petković (predsednica), Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić, Božo Koprivica i Mića Vujičić. Romanu Ota Horvata "Sabo je stao", u izdanju Kulturnog centra Novi Sad, glas je dao Pantić, a u najužem izboru bio je i roman Davida Albaharija "Životinjsko carstvo", u izdanju "Čarobne knjige".

Nagrađena knjiga je, po obrazloženju žirija, sugestivna studija zla u istoriji i u čoveku, koja sučeljava četiri životne priče Jevreja stradalnika i njihovih porodica u potresnom svedočenju sačinjenom od dnevnika, pisama i snoviđenja. U ovom romanu sreću se san i java, patnja i želja, stvarnost i mogućnost, mitsko i mistično, dokument i fikcija. Sećanje je predstavljeno i kao neizbežnost i kao misija a jezik kao mogući način da se sačuvamo od zla. Umetnički dosledan, precizno osmišljen i superiorno napisan, po rečima predsednice žirija, ovo je roman egzistencijalne jeze, roman o čoveku protiv koga deluju nemerljive sile smeštene u sferi nejezika, roman koji upečatljivo preispituje smrt, zlo i sudbinu ali i pamćenje kao silu koja sve nadilazi.

- Sećanja su jako važna i kad su ispunjena bolom, patnjama, sećanja na one koji su tragično nestali. Ona su deo nas. Ako ih se odreknemo, odrekli smo se i svog identiteta i onih koje smo voleli - rekao je David, obraćajući se mnogobrojnim novinarima u prostorijama lista. - Pisci ne biraju vremena u kojima će pisati. Osetio sam potrebu posle nekoliko romana i zbirki priča u kojima sam bežao i udaljavao se od stvarnosti, da napišem knjigu koja govori, zapravo, o našoj stvarnosti. Ne bavim se filozofijom, naučnim saznanjima, pokušavam da kroz ljudske sudbine ispričam priču.

Zahvaljujući se na nagradi koja je još "izuzetna i pre svega važna za knjigu, a opasna po pisca", jer mesec dana od trenutka kada se objavi širi izbor pa do proglašenja dobitnika tenzije stalno rastu i pisac ne može ništa drugo da radi, David je poručio da se knjiga sada odvaja od pisca i dobija samostalni život.


SNAGA SRPSKE PROZE
- SVA tri romana iz najužeg izbora su odskočila, i ako sudite prema njima, srpska proza je u odličnom stanju. Imamo tri knjige koje se mogu porediti u svakom svom aspektu sa bilo kojom knjigom iz aktuelne evropske književne produkcije. Ma koliko različite, jezički i formalno drukčije, one zalaze u područje nepojmljivosti i neizrecivosti i bave se temeljnim temama ljudske egzistencije - rekao je Mihajlo Pantić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

БГД - 011

20.01.2015. 00:50

Давид, Хорват, Албахари... Бави ли се, можда - евентуално - случајно, књижевношћу у Србији и понеко са српским презименом, или...?

Milan

21.01.2015. 11:03

@БГД - 011 - Najvrednija stvar u vezi sa umetnošću je ta, što ne zna za nacionalne, verske i ostale izmišljene podele. Zato ja, na primer, podjednako mogu uživati u delima nekoga ko se preziva David, Arsenijević, ili pak Dežulović. To je nešto što vi, nažalost, nikada nećete shvatiti.Svaka čast gospodinu Davidu na nagradi, roman je fantastičan.

БГД - 011

21.01.2015. 19:30

@БГД - 011 - @ "Milan" - Супер... И, шта је било кад сте најзад дошли к себи и мало се сабрали?

Milan

21.01.2015. 22:35

@БГД - 011 - Nisam siguran da razumem vaš odgovor. Ja sam savršeno sabran.

pijana barica

23.01.2015. 10:36

@БГД - 011 - gospodine Milane ,Vi ste moj idol...poštovanje.....

БГД - 011

26.01.2015. 01:02

@БГД - 011 - @ "pijana": Браво! Па коме би иначе један такав "господин" био "идол" него нечему пијаном?!