NA JEDAN SVOJ DUGUJU DVA DINARA: Prema izveštaju APR o poslovanju u prošloj godini, građevinari su zaduženi 2,3 puta više

S. B.

14. 06. 2021. u 10:33

KOMPANIJE u Srbiji su prošlu godinu završile sa profitom od 433,5 milijardi dinara i on je za petinu veći od dobiti zarađene godinu ranije.

НА ЈЕДАН СВОЈ ДУГУЈУ ДВА ДИНАРА: Према извештају АПР о пословању у прошлој години, грађевинари су задужени 2,3 пута више

Foto Tanjug

Iako je korona mnogim sektorima značajno otežala poslovanje, privredna društva su lane povećela broj radnika za 43.592. U doba pandemije dobro je išlo pre svega trgovini i prerađivačkoj industriji. "Godišnji izveštaj o poslovanju privrede u 2020.", koji je objavila Agencija za privredne registre, otkriva i da su najveći - uvećali zaduženost.

Ukupne obaveze privrednih društava su porasle za 10,4 odsto i dostigle su 10.758 milijardi dinara, dok je ukupan gubitak povećan za 8,5 odsto.

- Visok stepen zaduženosti je prisutan kod svih tih sektora, pa na jedan dinar sopstvenog kapitala u prerađivačkoj industriji dolazi 2,26 dinara pozajmljenih izvora, u trgovini na veliko i malo 2,27, u građevinarstvu 2,29, zatim u sektoru saobraćaja i skladištenja - 1,35, dok je u sektoru snabdevanja električnom energijom i gasom stepen ukupne zaduženosti najniži, 0,76 - stoji u saopštenju APR. - Iako su velika privredna društva iskazala najveće ukupne obaveze, 33,4 odsto, kod njih je racio sopstvenog kapitala 51,7 odsto i najniži je stepen ukupne zaduženosti - 0,94. Nepovoljna je finansijska struktura na nivou mikro privrednih društava kod kojih gubitak prevazilazi vrednost kapitala za 1,102 milijarde dinara.

Prema rečima Ružice Stamenković, glavnog registratora Registra finansijskih izveštaja, novčani kapaciteti privrede su lane uvećani, ali su porasli i ukupni gubici.

- Da bi prevazišla poteškoće u poslovanju, privreda se pojačano zaduživala, a problem sa očuvanjem likvidnosti, koji je i prethodnih godina bio prisutan, u protekloj godini je neznatno ublažen - smatra Ružica Stamenković.

SREDNJI I MALI NAJSTABILNIJI

LIKVIDNOST je najviše bila ugrožena u sektorima saobraćaja i skladištenja i snabdevanja električnom energijom i gasom, u kojima je negativan neto obrtni kapital bio najveći - stoji u analizi APR. - S druge strane, u sektoru trgovine na veliko i malo uspostavljena je dugoročna finansijska ravnoteža i iskazan je pozitivan neto obrtni kapital od 321,7 milijardi dinara. Kada se posmatraju privredna društva prema veličini, srednja i mala društva su finansijski najstabilniji deo privrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)