PROPISI NE VIDE MAME VIŠE DECE: U usvojenom rebalansu budžeta nisu planirane izmene u korist porodilja i trudnica

J. Ž. Skenderija

18. 04. 2021. u 10:33

MINISTARSTVO za brigu o porodici nije uvažilo predloge za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji su stigli od udruženja "Mame su zakon", ali i od mnogobrojnih građana Srbije.

ПРОПИСИ НЕ ВИДЕ МАМЕ ВИШЕ ДЕЦЕ: У усвојеном ребалансу буџета нису планиране измене у корист породиља и трудница

Foto Depositphotos

To znači da nije usvojen zahtev da se prilikom obračuna naknada zarade porodiljama umesto 18 meseci radnog staža računa 12, jer na taj način ne bi nijedna od mama na porodiljskom bila ponižena sa primanjem od nekoliko stotina dinara kroz naknadu koja ponosno nosi naziv "finansijska podrška".

Prema rečima Tatjane Macure, predsednice udruženja "Mame su zakon", nema rešenja ni za minimalne naknade tokom nege deteta, niti za višestruko diskriminisane preduzetnice.

- Majke koje su rodile više od četvoro dece ili zarađuju više od tri prosečne zarade ponovo nisu prepozante - kaže naša sagovornica. - Mi ćemo svoje amandmane uputiti svim narodnim poslanicima i apelovati na njih da učine sve što je u njihovoj moći da do usvajanja neophodnih izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i rebalansa budžeta ipak dođe. Narodni poslanici, kao izabrani predstavnici građana, poslednja su instanca kojoj se možemo obratiti. Pozvaćemo ih da glasaju za mame i njihova prava. Oni su ti koji svojim glasom omogućavaju da se zakoni menjaju i treba ih podsetiti na to.

TRI GODINE ČEKANjA

I U CENTRU za mame ističu da su uprkos brojnim sastancima i obećanjima, predložene izmene ispod svakog razumnog očekivanja i da porodice u Srbiji tri godine čekaju na konkretne izmene.

- Suočeni smo sa sve gorom demografskom slikom Srbije i nedopustiv je i u najmanju ruku neočekivan potez države koja, barem na rečima, zagovara podršku porodici i deci - kaže Jovana Ružičić iz ovog udruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)