MAME USKRAĆENE I NOVIM PROPISOM: Udruženja nezadovoljna izmenama Zakona o podršci porodicama, primanja trudnica i porodilja nisu promenjene

J. Ž. S.

07. 04. 2021. u 11:00

NIJEDNA sporna odredba Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom na koju su roditelji ukazivali u poslednje tri godine, ni posle mnogobrojnih najava i obećanja, neće biti ispravljena.

МАМЕ УСКРАЋЕНЕ И НОВИМ ПРОПИСОМ: Удружења незадовољна изменама Закона о подршци породицама, примања трудница и породиља нису промењене

Foto M. Labudović

Sve ono na šta su trudnice i porodilje skretale pažnju ni sada, kada se konačno krenulo u izmene i dopune ovog propisa, nije došlo na dnevni red. Dok mame prete protestom, nadležni ćute.

Prema mišljenju Tatjane Macure, predsednice udruženja "Mame su zakon", zahtevi roditelja su racionalni i imaju utemeljenje u državnom budžetu, pa samim tim očekuju da najveći broj bude i podržan. S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obećao da će proveriti dokle se stiglo sa izmenama, da li je pomenuti zakon u formi nacrta ili predloga i postoje li mogućnosti da se problemi reše.

Naša sagovornica naglašava da je i dalje sporan broj meseci koji ulaze u obračun porodiljskih naknada i on mora da se smanji sa nerazumnih 18 na 12 meseci, što je u skladu sa praksom najvećeg broja država Evropske unije.

- Svim porodiljama mora da se garantuje iznos najmanje u visini minimalca, kako nijedna od njih više ne bi bila ponižena sa tek nekoliko stotina dinara kroz naknadu koja ponosno nosi naziv "finansijska podrška" - kaže ona. - Prava mama preduzetnica, takođe, moraju da se izjednače sa ostalim porodiljama kroz novi sistem obračuna, neophodno je da se uvede mogućnost prenošenja odsustva radi nege deteta na partnera, kao i dve godine odsustva sa posla za treće dete. Takođe, ne smeju da se umanjuju naknade ženama koje zarađuju više od tri prosečne zarade, a mora se uvesti i podrška za porodice koje imaju više od četvoro dece.

Macura navodi da njihova borba traje od decembra 2017. godine, od prve rasprave o ovom zakonu, a nerazumevanje nadležnih za njih nije opcija i ukoliko do istog dođe, najavljuju protest uoči usvajanja izmena Zakona.

I u Centru za mame ističu da su uprkos brojnim sastancima i obećanjima, predložene izmene ispod svakog razumnog očekivanja. Porodice u Srbiji tri godine čekaju na konkretne izmene.

- Sada kada se Zakon konačno menja, one su neusaglašene sa onim što roditeljima zaista treba - kaže Jovana Ružičić iz udruženja. - Nebriga za prava roditelja u situaciji kada se borimo za natalitet, suočeni sa sve gorom demografskom slikom Srbije, nedopustiva je i u najmanju ruku neočekivana od države koja, barem na rečima, zagovara podršku porodici i deci.

Rasprava o izmenama ovako važnog Zakona morala je, prema njenom mišljenju, biti organizovana transparentnije i to pre izrade samog Nacrta, uz obraćanje pažnje na ono što roditeljima zaista treba.

PODRŽAVAJU NEKE NOVINE

U UDRUŽENjU "Mame su zakon" podržavaju izmene koje je predložilo nadležno ministarstvo, a koje se tiču majki dece sa invaliditetom, poljoprivrednih osiguranica i onih koje su imale naknade manje od minimalne zarade tokom prva tri meseca od porođaja. Važne su, naglašavaju, i kaznene mere koje su usmerene na greške koje mogu da naprave javni službenici, zbog čega će biti sankcionisani i oni lično, ali i njihovi nadređeni, kao i sama institucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024