SPREMNI ZA RAT I PO SNEGU I MINUSU: Zajednička vežba pripadnika Vojne akademije i Oružanih snaga Velike Britanije (FOTO)

Novosti online

15. 03. 2021. u 20:49

PRIPADNIKE Vojne akademije i Centra za zimsko ratovanje Oružanih snaga Velike Britanije, koji na Kopaoniku realizuju zajedničku obuku u zimskim uslovima u turno skijanju, danas su obišli ambasadorka Velike Britanije u Beogradu Šan MakLeod, pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić i izaslanik odbrane Velike Britanije u Beogradu pukovnik Nik Ilić.

СПРЕМНИ ЗА РАТ И ПО СНЕГУ И МИНУСУ: Заједничка вежба припадника Војне академије и Оружаних снага Велике Британије (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva vežbovnoj aktivnosti, ističući kao posebno značajno to što obe strane na treningu uče jedna od druge.

- Naš cilj je da unapredimo nastavni plan i program u delu koji se odnosi na obuku u zimskim uslovima, kako bi kadeti Vojne akademije dobili vrhunsku obuku i pripremili se za ovu vrstu ratovanja. Tokom treninga imaćemo priliku da vidimo i deo opreme s kojom se do sada nismo susretali, na osnovu čega ćemo moći da se potpuno opremimo i da narednih godina unapredimo kvalitet školovanja na Vojnoj akademiji, koje se odnosi na zimske uslove - istakao je general Zrnić, koji je iskoristio priliku i da se posebno zahvali ambasadorki Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji na pomoći da trening bude realizovan.

Ambasadorka Šan MakLeod rekla je da je veoma zadovoljna što na Kopaoniku prisustvuje obuci u zimskim uslovima.

- Reč je o bilateralnom treningu u turno skijanju i zahvalna sam Ministarstvu odbrane na prilici da budem danas tu - rekla je ambasadorka MakLeod.

Pukovnik Nik Ilić izrazio je zadovoljstvo prevashodno jer je vežba održana uprkos teškim uslovima, "ne samo zbog korona virusa, već i zbog zahtevnih vremenskih uslova".

- Nadam se da je ova naša bilateralna vojna saradnja, koju realizujemo sa pripadnicima Vojne akademije, samo prva od mnogih ove godine, a sve će zavisiti, naravno, od pandemije korone. Zadovoljstvo nam je što imamo priliku da razmenimo iskustva u obuci kad je reč o ratnim uslovima zimi, jer je to baš najteži način za obuku. Nadam se da je ovo samo prvi korak, i da će instruktori sa Vojne akademije u budućnosti doći u Veliku Britaniju, ili na neke druge obuke, možda u Norvešku. Prvi korak je uvek najteži, ali mi je posebno drago što smo krenuli ove teške godine - rekao je pukovnik Nik Ilić.

Tokom desetodnevne obuke, koja je deo bilateralne vojne saradnje dve zemlje, pripadnici dve vojske - petorica nastavnika sa Vojne akademije, sa katedri taktike, naoružanja i vojne opreme Kopnene Vojske i Centra za fizičko vaspitanje i sport, i trojica britanskih instruktora - uz planirane vežbovne aktivnosti razmenjuju i iskustva o postupcima kad je reč o ratovanju zimi.

Nakon prezentacije borbenog kompleta zimske opreme koju koriste britanski instruktori, današnji trening je nastavljen turno skijanjem po teže pristupačnom terenu Kopaonika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...