KAVČIĆ NAM JE UKRAO UDŽBENIK: Miloljub Albijanić tuži profesora srpskog porekla iz Amerike zbog kršenja autorskih prava

B. Borisavljević

03. 03. 2021. u 09:58

КАВЧИЋ НАМ ЈЕ УКРАО УЏБЕНИК: Милољуб Албијанић тужи професора српског порекла из Америке због кршења ауторских права

Foto Privatna arhiva

PROFESOR Miloljub Albijanić, autor udžbenika "Matematika" sa zbirkom zadataka za sedmi razred osnovne škole, ovlastio je advokate da započnu pravne radnje i predaju tužbu protiv profesora Aleksandra Kavčića, zbog povrede autorskih prava i krađe intelektualne svojine.

Postupak je pokrenut pred našim, ali i američkim pravosudnim organima. Kavčić se tereti da je, bez saglasnosti autora, na sajtu svoje Fondacije okačio udžbenik u pe-de-

-ef formatu i najavio njegovo umnožavanje. Koautori knjige su prof. dr Đorđe Dugošija i prof. Marko Šegrt.

U razgovoru za "Novosti", profesor Albijanić ističe da je bio šokiran kada je u vestima čuo kako se Kavčić hvali da je udžbenik iz matematike okačen na sajt "besplatni udžbenici" i da je za dva dana imao najveći broj pristupa.

PDF, INTERAKTIVNI, ŠTAMPANI...

PE-DE-EF udžbenik je materijal pripremljen za štampu. Interaktivni digitalni udžbenik sadrži elemente koji algoritamski vode učenika kroz proces rešavanja zadatka, koji može biti poboljšan vizuelnim efektima - objašnjava Albijanić.

- Udžbenik je drug učeniku, da ga prelista, podvuče, nacrta, rešava zadatak. Štampani udžbenik ništa ne može da zameni, zato što je čitanje misaoni proces. Moramo učiti đake kako da misle svojom glavom. Za to je potrebno da nauče kako da koriste udžbenik.

- Istog trenutka sam znao da je prekršio Zakon o intelektualnoj svojini - naglašava Albijanić.

- Kavčić nikada nije dobio saglasnost autora da okači udžbenik u pe-de-ef formatu. To je dramatično kršenje naših prava. Nas, kao autore je posebno povredilo to hvalisanje po televizijama. Izgleda, kao da u pozadini stoji sakupljanje jeftinih političkih poena, a ne da neko zaista želi da bude darodavac. Ako zaista želite da poklonite, vi možete da kupite knjige od izdavačkih kuća koje izaberete i da darujete deci. To je tako jednostavno, ne morate ništa da kažete u javnosti.

Albijanić naglašava da autori udžbenika imaju ugovor sa Zavodom za udžbenike, da se knjiga objavi u 3.000 primeraka. Profesor Kavčić je potpisao ugovor sa Zavodom, ali je njegova sadržina tajna. Niko, ni iz Zavoda, nije se konsultovao sa autorima, čime su prekršena njihova autorska prava. On ističe da je na sajt okačen prvi pe-de-ef, koji nije ni imao "cip", pa je bilo sumnji da udžbenik nije ni štampan. "Cip" je stavljen tek pre nekoliko dana, navodi naš sagovornik, pa je, kako kaže, moguće da je bilo nekih manipulativnih radnji, a navodi i da je pitanje i koji pe-de-ef je zaista dat.

Bogata biografija matematičara

PROFESOR Miloljub Albijanić je diplomirao na Matematičkom fakultetu u Beogradu, gde je i doktorirao. Doktorsku disertaciju je odbranio i na Univerzitetu "Singidunum". Od 1995. do 2003. predavao je matematiku u ETŠ "Nikola Tesla" u Beogradu, a godinu dana je bio i direktor škole. Na čelu Zavoda za udžbenike bio je od 2008. do 2013, a zamenik direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja 2004. godine. Napisao je 14 knjiga, među kojima su dva udžbenika za više razrede osnovne škole, dve zbirke zadataka za srednju školu, knjige "Analiza sa algebrom" za sva četiri razreda Matematičke gimnazije, gde predaje ovaj predmet.

Foto P. Milošević

ODLUČAN Miloljub Albijanić, Foto P. Milošević

- Zamislite da čovek, koji je u Americi dobio spor za krađu svoje intelektualne svojine i odbranio svoja autorska prava, dolazi u Srbiju i radi to isto: prekrši autorska prava - kaže Albijanić.

- Ko smo mi, šta smo mi? LJudi niže kategorije. To ne sme da se radi. Ovo je skandal! Moj prvi doktorat se zove "Intelektualni kapital", u smislu doprinosa razvoju društva. Gledam ovo i ne mogu da verujem da neko, najblaže rečeno, ne preza ni od čega.

Albijanić ističe da je pisanje udžbenika dug proces, koji košta i ne može biti besplatan. Neko mora knjigu da kupi, a taj neko može biti država ili neko drugi.

- Što nije izašao i rekao, hoću da kupim udžbenike za celu generaciju, ili pet škola, ili za siromašane đake - pita naš sagovornik. - Ovo ima neku drugu pozadinu. Verovatno je politička. Nijednog darodavca nisam čuo da da se ovoliko hvali. Ko može da naplaćuje kopiranje, to je zabranjeno.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Sale

04.03.2021. 21:39

Dragi profesore Albijaniću, pozovite svog kolegu Kavčića i lepo popričajte, umesto se se srdite i žestite. Ja sam ubeđen da su njegove namere čestite i patriotske, ali je vrlo moguće da je došlo do nekog nesporazuma. Ukoliko posle tog razgovora i dalje budete nezadovoljni, lako možete to svoje raspoloženje pretvoriti i u tužbu. Naša sujeta lako ispaljuje otrovne strelice i može biti na štetu ovog plemenitog projekta besplatnih udžbenika. Pa niko ko se odlučio da bude dobrotvor, valjda nema želju da nešto od nekoga krade.

Dragica

09.03.2021. 20:57

Postovani gospodine Albijanicu, Obzirom da ste na PMF-u studirali vise od 10godina, a doktorat odbranili na drugom fakultetu i karijeru gradili u vreme Vaseg intenzivnog politickog angazmana, veoma je licemerno ovaj plemenit cin stavljati u politicki kontekst. Mozda je u pitanju nesporazum ili greska prof. Kavcica ali i Vi mozete biti isto tako plemeniti i pomoci nasoj deci stavljajuci na besplatno raspolaganje bar jedan od svojih udzbenika. Na ovaj nacin bi ste nam dokazali Vasu cestitost i dobre namere. Hvala.

Olivera

14.04.2021. 14:43

Albijaniću, kakav ste vi čovek ? Profesora Aleksandra Kavčića ćemo svi pamtiti jer će ostaviti trag sa svojom plemenitom misijom. Duboko poštovanje za njega. Hvala Bogu što smo njegovi savremenici.