OSTAVILA JE PISMO I SKOČILA U DUNAV: Imala je kraću nogu, vršnjaci su je zvali Ćopava i mučili

Novosti online

08. 02. 2021. u 22:46

ОСТАВИЛА ЈЕ ПИСМО И СКОЧИЛА У ДУНАВ: Имала је краћу ногу, вршњаци су је звали Ћопава и мучили

Foto: Printskrin

"MAMA, tata, vi ćete biti dobro. Nemojte biti ljuti na mene. Volim vas. Nisam mogla više, zauvek vaša Maja."

Ovim rečima u pismu svojim roditeljima je okončala svoj život devojčica iz okoline Sombora 2016. godine, sve zbog vršnjačkog nasilja.

Imala je jednu nogu kraću. Bila je time obeležena za čitav život. Ali, prekratak. Vršnjaci iz razreda su je zvali "Ćopava Maja". Maltretirali su je u školi. Govorili su joj da smrdi, da je ružna, tukli je... Muke je skratila samoubistvom.

- Stalno mi govore da smrdim. Sutra će mi ponovo reći kako sam ružna. Ne želim da prema bilo kome budu zli. Ne mogu da podnesem nepravdu - razmišljala je Maja i sve pisala:

- Nisam jaka da ovako nastavim. I nikoga nije briga kako se osećam. Bože, ne dozvoli da ovoliko patim. Niko ne treba ovako da pati, i niko nije dužan da ga ovako povređuju. Ne želim da mi se smejete.

Priča o Maji pretvorena je u film. Prikazan je danas na tribini o bezbednosti dece na internetu u Sremskoj Mitrovici, u organizaciji Fondacije "Tijana Jurić".

Odlazak u školu za nju nije bio najlepše doba.

- Mogla bi da se okupaš, Majo - dovikivali bi joj.

Na odmoru bi loptu uvaljali u prljavu baru, zatim je gađali, a onda joj se smejali kako je ona prljava. Sve to su njeni drugari iz razreda snimali telefonom.

Napravili su grupu na viberu "Ćopava Maja", kačili snimke ko ju je najviše maltretirao, i takmičili se. Ocenjivali se.

Nije više mogla.

- Mama, tata, vi ćete biti dobro. Nemojte biti ljuti na mene. Volim vas. Nisam mogla više, zauvek vaša Maja - napisala je pismo, okačila ga na mostu, i skočila u Dunav.

Utopila se. Policija je pronašla njen dnevnik u koji je sve pisala, i saznala šta joj se dešavalo.

Kada su otišli u njen razred, kako je ispričao Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", i pitali zašto su takvi bili prema njoj, rekli su da su se šalili:

- Bio sam posle u tom razredu. Svi su plakali kada sam pustio ovaj film.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Zvone

08.02.2021. 23:29

Kako i kome objasniti tragican kraj male Maje... i koga je to briga.?! Vazno je da ovi nakaradni ‘ mezimci’ svojih jos nesrecnijih roditelja iz ove tragedije izadju neokrivljeni. I naravno , plakali su jako posle odgledanog filma. Kakav zlocin iz obesti i bez trunke saosecanja i samilosti.! Kome su potrebna takva deca ...buduci monstrumi koji ce maltretirati sve oko sebe , jer su tako vaspitavani, jasno je kao dan.!!!

Mirko

09.02.2021. 08:26

@Zvone - Pa zar u nasoj državi nepostoji zakon koji kaznjava takve " šale " i niko nemoze uzeti odgovornost ?! - sramota za ucitelje i pedagoga i direktora. Zrebsli bi dati ostavku..

Boris

08.02.2021. 23:42

E to je Srbija nazalost bez reda rada i discipline ,ljudi dragi u Australiji ili Canadi takvim osobama se udovoljava daje im se prednost saoseca se sa njima jednom reciju takve osobe su nedodirljive i postovane

ajde

09.02.2021. 11:26

@Boris - Ovo je tragedija ovu decu a i njihove roditelje treba kazniti na primeran nacin. Na zalost ovo se desava svugde u celom svetu u Australiji ili Kanadi kako kazete isto tako skoro svaki dan na TV se prica Kako se deca koja su povucena ili siromasnija maltretiraju. Nije samo kod nas i molim Vas nemojte odmah "Ovo je Srbija" ima jos gorih od nase zemlje i nije Srbija kriva nego roditelji koji ne vaspitaju svoju decu kako treba.

338strahinja

09.02.2021. 00:36

uvek je bilo nasilja u školi.ali sa današnjom tehnikom je puta 10.pa su dečje patnje puta toliko i jače.ako ne i više od toga.treba klincima o tome otvoreno pričati,i osluškivati...

Nada

09.02.2021. 09:47

Citam tekst i placem!Zar je moralo sve tako da se zavrsi?Zar ta deca nisu imala bar truncicu osecanja i ljudskosti u sebi!Tuga za Maju i njene roditelje!