BEOGRAĐANIN KOMPANIJI MARVEL UZEO 750 MILIONA $: Deo novca Srbiji, evo kako će da bude iskorišćen

Novosti online

12. 01. 2021. u 21:39

PROFESOR iz Beograda Aleksandar Kavčić, koji živi i radi u Americi, dobio je spor, zajedno sa svojim timom, protiv čuvene kompanije Marvel tehnolodžis vredan čak 750 miliona dolara.

БЕОГРАЂАНИН КОМПАНИЈИ МАРВЕЛ УЗЕО 750 МИЛИОНА $: Део новца Србији, ево како ће да буде искоришћен

Foto: Printsѕkrin RTV

Deoo tog novca odlučio je da iskoristi za, nabavku udžbenika osnovcima u Srbiji!

Profesor Kavčić je preko svoje Fondacije i ispunio obećanje.

- Osnovno obrazovanje je obavezno, pa i udžbenici treba da budu besplatni - to je ideja profesora Aleksandra Kavčića.

Profesor Kavčić je Beograđanin, đak Matematičke gimnazije, doktorirao je na Karnegi Melon univerzitetu, a predavao je i na Harvardu. Njegov patent, čitač magnetskih memorija, nezakonito je koristila globalna kompanija Marvel. Zapravo, svaki put kada se, na primer, traži neki video na YouTube sajtu, podaci se pročitaju sa nekog diska upravo metodom profesora Aleksandra Kavčića.

Zajedno sa timom drugih profesora i istraživača on je tužio kompaniju Marvel i posle višegodišnjeg suđenja dobio spor i odštetu, neverovatnih 750 miliona dolara! To je zapravo samo deo rekordne odštete za krađu intelektualne svojine u IT oblasti u Americi, koja je iznosila vrtoglavih 1,17 milijardi dolara!

Još 2012. godine objavljeno je da je sud u Pitsburgu presudio u korist Karnegi Meloun univerziteta. Kompanija Marvel je tad optužena da je prodala milijarde poluprovodnika koristeći se tehnologijom napravljenom na pomenutom Univerzitetu, pa su profesoru mentoru Hoseu Mauri, zatim tadašnjem studentu, a sad profesoru Aleksandru Kavčiću, odnosno celom Univerzitetu morali da isplate čak 1,17 milijardi dolara odštete za ovaj patent!

Našem profesoru od toga je pripalo 750 miliona dolara, a on je deo novca iskoristio da ostvari san o besplatnim udžbenicima.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara