OPERIŠU SRCE KROZ MALI REZ: Inovacije u kardiohirurškom lečenju pacijenata u institutu u Sremskoj Kamenici

Z. GRUMIĆ

23. 11. 2020. u 11:41 >> 11:41

NA Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici uvedena je nova procedura u kardiohirurškom lečenju pacijenata, nakon što je nedavno ta naša prestižna zdravstvena ustanova dobila novi aparat koji omogućuje primenu najsavremenije metode u operacijama na srcu.

ОПЕРИШУ СРЦЕ КРОЗ МАЛИ РЕЗ: Иновације у кардиохируршком лечењу пацијената у институту у Сремској Каменици

Foto privatna arhiva

Taj novi, minimalno invazivni hirurški pristup implementirao je prof. dr Stamenko Šušak, rukovodilac Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju IKVB i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

- Reč je o specijalnoj kameri i posebno dizajniranim instrumentima pomoću kojih vršimo operacije na srcu kroz veoma mali rez. Prednost ove metode je u tome što je trauma organizma posle intervencije znatno manja u odnosu na onu nakon standardnih kardiohirurških operacija, tokom kojih moramo uzdužno da presečemo grudnu kost. Sada ulazimo kroz međurebarni prostor i to kroz rez od svega pet-šest centimetara - objašnjava profesor Šušak.

Prenoseći u razgovoru za "Novosti" dosadašnja iskustva u primeni nove procedure, on ističe da se pacijenti posle operacije brže oporavljaju i za veoma kratko vreme vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

- Ove operacije su veoma složene, zahtevne i predstavljaju tehnički najkomplikovanije procedure u medicini. Rade ih samo najiskusniji kardiohirurzi.

PODRŠKA

UVOĐENjE nove kardiohirurške procedure omogućeno je zahvaljujući i sredstvima koja je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

- Nadležni su se rukovodili zahtevima struke i prepoznali potrebu za nabavkom najsavremenije opreme, kako bi naši pacijenti dobili najsavremeniji vid lečenja - ističe profesor Šušak.

A da bi jedna takva procedura bila izvedena, kako dodaje naš sagovornik, potrebna je precizna selekcija pacijenata prema njihovim indikacijama ali i veliko iskustvo, umeće i smirenost hirurga koji izvodi samu operaciju.

- Naša klinika je renomirana ustanova u kojoj je urađeno više od 35.000 operacija na srcu a uvođenje ovakve procedure lečenja u svakodnevnu praksu samo govori u prilog tome da našim pacijentima, kao i do sada, želimo da pružimo što bolju zdravstvenu uslugu - poručuje profesor Šušak, koji poslednjih desetak godina operiše i u prestižnom Internacionalnom centru za kardiovaskularne bolesti "Medikor" u Izoli, u Sloveniji.

Kao zasad jedini srpski, "evropski licencirani" kardiohirurg koji operiše u EU, on, na osnovu svog bogatog iskustva, s ponosom naglašava da naša medicina u ovoj oblasti ide u korak sa razvijenim Zapadom.

Prof. dr Stamenko Šušak / Foto privatna arhiva

IZ BIOGRAFIJE

PROFESOR Šušak je i član Njujorške akademije nauka i umetnosti i stalni sudski veštak pri Ministarstvu pravde Republike Srbije. Takođe je i član Bioetičkog sinodalnog odbora SPC, kao i prestižnih svetskih i međunarodnih kardiohirurških asocijacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća