BESPLATAN OPORAVAK ZA 10 DECE: Počinje nova akcija Kompanije "Novosti" i Specijalne bolnice "Sokobanja"

D. MATOVIĆ

01. 12. 2021. u 10:00

VREMENSKE prilike, zagađenje vazduha, moderan način života, ali i aktuelna pandemija kovida 19, utiču na veću pojavu respiratornih bolesti, naročito kod dece.

БЕСПЛАТАН ОПОРАВАК ЗА 10 ДЕЦЕ: Почиње нова акција Компаније Новости и Специјалне болнице Сокобања

Foto SB "Sokobanja"

Kao društveno odgovorna kompanija, "Novosti" su sa Specijalnom bolnicom za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja" odlučile da pomognu lečenje i rehabilitaciju najmlađih koji boluju od plućnih bolesti, alergija, astme ili postkovid sindroma. Za 10 mališana (sa pratiocem) kojima je medicinska pomoć najpotrebnija obezbedili smo desetodnevni boravak u Sokobanji.

Smeštena u veličanstvenoj kotlini između Ozrena i Rtnja, ova vazdušne banja, sa kristalno čistim vazduhom, bez prisustva aerozagađenja, ima dve vrste termomineralne vode, blagu umerenokontinentalnu klimu, bogatstvo kiseonika i ozona, negativnu jonizaciju vazduha, ružu vetrova iznad mesta, malo maglovitih i vetrovitih dana, povoljan atmosferski pritisak i umerene padavine, termalne izvore oligomineralnih voda, koje se koriste za kupanje i inhalaciju.

- Svake godine zbrinemo oko 10.000 pacijenata, odraslih i dece - kaže za "Novosti" dr Vesna Milanović, direktorka Specijalne bolnice.

Za lečenje najmlađih planirane razne vežbe i terapija, Foto R. Radovanović

- Bavimo se prevencijom, dijagnostikom, lečenjem i rehabilitacijom svih bolesti respiratornog sistema odraslih i dece, osim tuberkuloze. Najzastupljenije su bronhijalna astma, akutni i hronični bronhitis, sinuzitis, emfizem, respiratorna insuficijencija, bronhijektazije, postpneumonična stanja, respiratorne infekcije i alergije, naročito kod dece. Ono što nas izdvaja i ističe jeste medicinska rehabilitacija, pre svega respiratornog sistema, a zatim povreda i oboljenja lokomotornog sistema, reumatskih oboljenja, kao i rehabilitacija dece: respiratorna, lokomotorna i neuromišićna.

U Specijalnoj bolnici veliku pažnju posvećuju deci, a smeštaju ih u čak tri od pet objekata: vilama "Dalmacija", "Bota velika" i "Bota mala".

- Jedina smo ustanova u zdravstvenom sistemu Srbije specijalizovana za rehabilitaciju dece sa astmom u ranom uzrastu - kaže direktorka Milanović.

- Kada je reč o odraslima, ne postoje starosne granice za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju astme, hronične opstruktivne bolesti pluća i bronhiketazija. Odrasli pacijenti se hospitalizuju i radi lečenja akutnih bolesti, kao što su upale pluća, gušenja i kašalj prouzrokovana bilo kojim uzrokom, zagnojenja plućne maramice i postojanja pleuralnih izliva, pojave krvi u ispljuvku. Takođe, pacijentima sa tumorom pluća i plućne maramice radimo invazivne dijagnostičke metode.

Foto R. Radovanović

Bolnica je u četiri navrata, od početka epidemije u našoj zemlji, bila u kovid-

-režimu rada, a odnedavno je uvedena i postkovid rehabilitacija.

- Kovid 19 ostavlja velike posledice jer oštećuje funkcije pluća i plućnog parenhima, a mi sprovodimo postkovid rehabilitaciju koja je po metodologiji, identična plućnoj ili respiratornoj rehabilitaciji - objašnjava nam sagovornica.

Tokom rehabilitacije pacijenti dobijaju inhalacionu aerosol terapiju, idu na vežbe kontrolisanog disanja i produženog ekspirijuma, zatim za povećanje snage i izdržljivosti mišića i za poboljšanje opšte kondicije.

- Cilj naše postkovid rehabilitacije za decu je oporavak plućne funkcije i jačanje kondicije, a podrazumeva i psihoterapiju - kaže Milanovićeva.

U Sokobanju, po pomoć i lek, dolaze roditelji sa decom iz cele Srbije.

- Malim pacijentima, naročito u ranom uzrastu, pružamo preventivne i rehabilitacione procedure koje umanjuju simptome bolesti, usporavaju njen tok i smanjuju potrebe za čestim hospitalizacijama - kaže direktorka Milanović. - Postoje različiti tipovi astme u ranom dečjem uzrastu i za sve je važno da se terapija započne što pre nakon utvrđivanja dijagnoze, naročito ako je astma u osnovi nasledna, alergija, ekcem u ranom uzrastu kao i učestale virusne infekcije. Ranim započinjanjem lečenja, preventivom, smanjuje se tzv. inflamacijski odgovor i dalji razvoj opstruktivnih i drugih promena u plućima.

Dr Vesna Milanović, Foto Privatna arhiva

VRHUNSKI STRUČNjACI I OPREMA

BOLNICA ima vrhunsku medicinsku opremu, posebno dijagnostičku, pre svega pulmološku i kardiološku. Ovakva oprema i stručni kadar (oko 120 medicinskih radnika, među kojima je više od 30 lekara specijalista) omogućavaju primenu savremenih metoda u medicinskim tretmanima. Bolnica raspolaže sa 530 postelja. Onima koji dolaze na odmor, da poboljšaju opšte zdravstveno stanje i kondiciju, na raspolaganju su hidro-masažne terapije, "Staza zdravlja", slana soba, sauna, peloidoterapija, kao i čuveno, autentično tursko kupatilo.

Foto R. Radovanović

PRIJAVE DO 20. DECEMBRA

RODITELjI čija maloletna deca imaju neke od plućnih i respiratornih bolesti ili postkovid sindrom, a žele da učestvuju u ovoj akciji, prijavu mogi da pošalju na mejl fond@novosti.rs. Potrebno je i da u elektronskom obliku dostave osnovnu medicinsku dokumentaciju o bolesti deteta. Rok za dostavu prijave je 20. decembar, a imena dobitnika biće objavljena u novogodišnjem izdanju "Večernjih novosti". Telefon za informacije je 011/3028-162.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda