KAKO JE LUKA U STOMAKU MAJKE POBEDIO KORONU: Čudesna priča - On je prva beba na svetu koja je dobijala transfuzije dve nedelje pre rođenja

S. BABOVIĆ

17. 10. 2021. u 11:30

LUKA Andrejić iz Kruševca došao je na svet 26. aprila 2020. godine, usred prvog talasa virusa korona, kao mali pobednik epidemije.

КАКО ЈЕ ЛУКА У СТОМАКУ МАЈКЕ ПОБЕДИО КОРОНУ: Чудесна прича - Он је прва беба на свету која је добијала трансфузије две недеље пре рођења

Valerija, Vojislav i mali Luka Andrejić, Foto Privatna arhiva

I velike borbe roditelja i lekara GAK "Narodni front" i KBC "Dragiša Mišović". Bio je to prvi slučaj na svetu transfuzije bebe dok je bila u stomaku kovid pozitivne majke.

Podvig srpskih medicinara pod skafanderima uz pomoć kojih je beba preživela u stomaku, dve nedelje pre carskog reza.

Čak četiri tzv. intrauterusne transfuzije fetusa izveli su naši stručnjaci kako bi spasli život bebici koja je bila nepoklapajuće krvne grupe sa majkom. Još dve transfuzije Luka je usled pada hemoglobina dobio po rođenju. Godinu i po kasnije on je potpuno zdrav dečak kome samo redovno kontrolišu krvnu sliku. Smeje se, komunicira...

Prošlog proleća, u vreme vanrednog stanja u zemlji, Andrejići su preživljavali pakao.

- Čim su potvrdili da sam kovid pozitivna, iz Kruševca sam upućena za GAK "Narodni front" i tu počinje naša velika borba za sina - svedoči, za "Novosti", majka Valerija Andrejić, koja je u to vreme bila u 32. nedelji trudnoće.

- Beba je počela da gubi u razvoju, i sama sam primetila da se slabije okreće. Utvrđeno je da se razvijaju antitela i prvi izazov je bio da nađemo odgovarajuću krv. U vreme kada je zastalo dobrovoljno davanje jedva se došlo do odgovarajuće krvi.

Luka prvih dana po porođaju, Foto Privatna arhiva

U punoj opremi, u skafanderima, lekari su izveli čudo: kovid pozitivnoj trudnici uspeli su da ubace obrađenu eritrocitnu masu, tačno u venicu od svega dva milimetra, kroz pupčanu vrpcu. Luka je počeo da se vraća u život. Još tri puta ponovili su tu proceduru.

- Porođena sam carskim rezom, ponovo su medicinari bili u skafanderima, a bebu smo prvi put videli samo na fotografijama, bila je u inkubatoru, a sa nama tek posle mesec dana, 30. maja - priseća se Valerija.

Lukin tata Vojislav svedoči koliko mu je tih dana bilo teško. Prve Lukine fotografije u inkubatoru, međutim, već su pokazivale da je bitka dobijena. Mali borac je bio nasmejan!

- Nastavili smo da radimo s njim, dva puta nedeljno kod fizioterapeuta, redovne kontrole kod kardiologa... Bili smo uporni i svakim danom je sve više napredovao - pričaju za "Novosti" roditelji.

Marko sa bratom Lukom, Foto Privatna arhiva

Luki se najviše obradovao stariji brat Marko (8), iako je priželjkivao sestru. O mlađem bratu brine, čuva ga, zajedno se igraju.

Dane straha kada je preko dugačke igle Luka primao krv kako bi preživeo nikada neće zaboraviti.

Veliku zahvalnost, pričaju nam Valerija i Vojislav, duguju dr Dejanu Filimonoviću sa GAK "Narodni front" i dr Slađani Mihajlović s KBC "Dragiša Mišović", kao i osoblju koje je rizikovalo sopstvene živote kako bi se mali Luka rodio sa dva kilograma i 260 grama.

Kliničko-bolnički centar "Dragiša Mišović", Foto N. Skenderija

- Mi tim stručnjacima sve dugujemo, nemamo reči koliko su nam bili podrška u svakom smislu, a ono što su izveli nikada nećemo zaboraviti - ističe Valerija, koja se svojevremeno sa porodicom doselila iz Sibira.

Jednog dana, kažu nam, kad poraste i može da razume, Luki će ispričati koliko je bilo potrebno snage da dođe na svet. Roditelji su uvereni da će ga i osvojiti.

Luka ovih dana, Foto Privatna arhiva

Uživaju u odrastanju dece

Valerija i Vojislav zajedno su od 2017. godine. Upoznali su se preko zajedničke prijateljice. Nedavno su proslavili prvu godišnjicu braka.

- Srbija mi se mnogo dopada, meni, lično, važno je što je bezbedna za decu, a ima mnogo prirodnih lepota - kaže Valerija

- Sada uživamo u odrastanju dece, trudimo se da sa njima provodimo što više vremena.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Foto Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti