TRUDNOĆA I KORONA: Pitanje koje muči buduće majke - može li da se opasni virus prenese na bebu?

Novosti online

22. 07. 2021. u 19:08

TRUDNICE nisu u većem riziku od drugih da obole od virusa korona, ali ako se zaraze češće zahtevaju bolničko lečenje.

ТРУДНОЋА И КОРОНА: Питање које мучи будуће мајке - може ли да се опасни вирус пренесе на бебу?

Foto: D. Milovanović

Zašto je tako objašnjava prim. dr Sanja Bulatović, načelnica Odeljenja za carske rezove i akušersku intenzivnu negu Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV u Novom Sadu.

– Ovo je uzrokovano specifičnim imunološkim statusom kod trudnica, tj. umanjenim imunološkim odgovorom da bi se „istolerisao“ plod, a u drugoj polovini trudnoće fiziološkim promenama koje dovode do podizanja dijafragme i smanjene ventilacije donjih partija pluća jer materica zauzima veći deo trbušne duplje – objašnjava dr Bulatović.

Visok pritisak i dijabetes kao faktori rizika


Takođe, faktori rizika mogu da budu i pridružene bolesti koje imaju neke trudnice, kao što su preeklampsija, odnosno otoci i povišen krvni pritisak tokom trudnoće, trudnički dijabetes i prethodno postojeća šećerna bolest, kao i mnogi drugi.

Ako trudnica tokom trudnoće ima asimptomatsku ili blago simptomatsku kovid 19 infekciju, nije potrebno bolničko lečenje niti neka posebna terapija.

– Takve vrste infekcije ne utiču na način porađanja i vreme završavanja trudnoće. Savetuje im se odmor, dovoljno unošenje tečnosti i korišćenje suplemenata. Preporučuju se magnezijum, vitamin C i D, kao i redovne kontrole kod nadležnog ginekologa.

Međutim, ako trudnica ima srednje težak ili težak oblik bolesti, potrebno je bolničko lečenje i sprovođenje svih potrebnih mera kiseoničke potpore i upotreba za to predviđenih lekova.

Foto: Depositphotos

 

 

– Po potrebi daju se antibiotici, kortikosteroidi, imunološki modulatori, lekovi za sprečavanje zgrušavanja krvi... U zavisnosti od starosti trudnoće, sprovodi se lečenje infekcije i produžava trudnoća ako nije terminska, te se nakon izlečene infekcije takva trudnica dalje redovno kontroliše i porađa po akušerskim indikacijama nezavisno od preležane infekcije.

Ako je trudnoća blizu termina ili terminska, a infekcija teška – trudnoća se nekada završava da bi se omogućilo ili olakšalo lečenje.

– U slučaju pojave teških komplikacija poput teške obostrane upale pluća, potrebe za veštačkom ventilacijom, poremećaja funkcije jetre, poremećaja zgrušavanja krvi, potrebno je nekad trudnoću završavati i pre termina. Takve odluke donose se konzilijarno, o njima odlučuje tim lekara – ginekolog , anesteziolog, infektolog, pulmolog i ostali specijalisti. Naravno, uz angažovanje neonatologa koji preuzimaju brigu o novorođenčetu koje je rođeno pre termina.

 

Prenošenje korona virusa na bebu nije često

Način porođaja kod teških infekcija uglavnom je operativnim putem odnosno carkim rezom.

– Trudnoća obično nije terminska ili, ako jeste, porođaj nije spontano započeo i takve pacijentkinje često zbog težine infekcije ne mogu da se porađaju vaginalno. Teške infekcije nekada mogu i da ugroze plod. Po do sada dostupnim podacima, kovid infekcija ne utiče na plod u smislu generisanja urođenih anomalija. Prenošenje infekcije tokom trudnoće i porođaja sa majke na dete nije česta – kod nas je bilo svega šest PCR pozitivnih beba po rođenju.

Foto: D.Milovanović

(Blic žena)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju