DOKTORKA TANJA JOVANOVIĆ OBJASNILA: Evo koji broj vakcinisanih je potreban za kraj epidemije u Srbiji

Tanjug

05. 07. 2021. u 10:01

AKO želimo da završimo sa virusom potreban je veći obuhvat vakcinacije - rekla je danas profesorka virusolog Tatjana Jovanović.

ДОКТОРКА ТАЊА ЈОВАНОВИЋ ОБЈАСНИЛА: Ево који број вакцинисаних је потребан за крај епидемије у Србији

Foto: Printskrin K1

- Treba da se imunizuje još onoliko ljudi koliko je vakcinu primilo do sada - naglasila je dr Tanja Jovanović.

Ona je gostujući u Uranku TV K1, povodom registrovanja prvih slučajeva delta soja virusa u Srbiji, ocenila da ne sme biti opuštanja.

- Na simptome koji liče na respiratornu infekciju građani se moraju javiti lekaru koji će onda na osnovu anamneze znati šta dalje da uradi - rekla je Jovanović.

Ocenila je da je privid da delta soj napada samo mlađe i istakla da je češći među mladima, jer su oni najmanje vakcinisani.

Apelovala je na mlade da ako žele utakmice, koncerte, letovanja, treba da budu vakcinisani ili drugačije zastićeni.

- Da se ja pitam uvela bih obaveznu vakcinaciju, za ovu populaciju - rekla je Jovanović.

Dodala je da svako ima slobodu izbora, ali ne i pravo da ugrožava živote drugih, i založila se da bude nekog ograničenja u slobodi kretanja nevakcinisanih.

- Ako nastavimo da se vakcinišemo u dovoljnom procentu nema brige za jesen, a ako ostane kao do sada moramo da se brinemo i planiramo - rekla je ona.

Ona je podsetila da jedna doza nije dovoljna, te da kompletna imunizacija znači dve doze vakcine a zaštita nastupa posle 3-4 nedelje od primanja druge doze.

Govoreći o mladima, kaže da ih treba edukovati pravilno da ne bi izbegavali vakcinaciju.

Istakla je da je ponosna da je 72 posto studenata četvrte, pete i šeste godine Medicinskog fakulteta u Beogradu vakcinisano.

- Studenti sa tih godina idu u bolničku sredinu. Planiramo da procenata vakcinacije povećamo - rekla je ona i dodala da medicina ne može da se uči onlajn.

Navela je da su kolege sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu zamolile za podršku da bi se i njihovi studenti vakcinisali.

- Mladi pored prava, imaju i odgovornost. Treba da shvate da zajedno sa starijima mogu da uspostave kontrolu nad pandemijom - rekla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april