SVE VEĆI BROJ STUDENATA HOĆE DA PRIMI VAKCINU: Razbijaju se mitovi o imunizaciji, na većini fakulteta više od 50 odsto mladih vakcinisano

Novosti onlajn

22. 06. 2021. u 09:07

HOĆEMO li do kraja juna uspeti da dostignemo kolektivni imunitet, odnosno, da obe doze vakcine primi više od 50 odsto populacije, najviše zavisi od mladih.

СВЕ ВЕЋИ БРОЈ СТУДЕНАТА ХОЋЕ ДА ПРИМИ ВАКЦИНУ: Разбијају се митови о имунизацији, на већини факултета више од 50 одсто младих вакцинисано

Foto: G. Š.

Luka Marošanin iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu kaže da je veoma važno da se mladi vakcinišu, jer time štite i sebe i svoje bližnje.

Luka Marošanin je gostujući u Dnevniku RTS-a naveo da je sve veći broj studenata koji je zainteresovan za vakcinaciju i koji žele da prime vakcinu.

- Mi smo imali više pikova u smislu zainteresovanosti studenata za vakcinaciju. Sada je to na jednom zavidnom nivou. Imali smo jedan period nepoverenja od strane studenata kada su studenti čekali starije da se vakcinišu. Sada imamo dobre brojke po fakultetima Univerziteta u Beogradu, u smislu da je na velikom broju fakulteta preko 50 odsto studenata vakcinisano - naveo je Marošanin.

Ističe da su studenti bili uvek deo društva koji se puno pita i koji želi da sazna istinu nekad i na teži način.

- Studenti su čekali da vide kako će se vakcina pokazati, nekad ih je bunila brzina samog otkrića vakcine, nekad ih je plašio momenat steriliteta i ti mitovi koji postoje, ali kao studenti bio-medicinske grupacije smo se borili na razbijanju tih mitova i da posle jednog vremena kada imamo veliki broj prijatelja, poznanika, baka, deka, roditelja koji su vakcinisani možemo reći da su studenti dosta sigurniji po pitanju vakcinacije - kaže Marošanin.

Dodaje da je sa studentima pričao otvoreno i da kada se on vakcinisao i kada se uz pomoć profesora došlo do naučnih utemeljenja koja su jasna, da su se ti mitovi počeli razbijati.

- Imali smo veliku pomoć Agencije za lekove i medicinska sredstva i Instituta 'Batut' u smislu edukacije studenata. Moram da napomenem da je i Studentska poliklinika uradila veliki deo posla - rekao je Marošanin.

Dodaje da je Medicinski fakultet nešto ranije započeo sa vakcinacijom, te su brojevi zato impozantni.

- Teško je doći do preciznih podataka, jer je jedan deo studenata zbog onlajn studiranja kod kuće i nije u Beogradu. Verujem da je broj od 50 odsto studenata i veći - izjavio je Marošanin.

Poručio je studentima da se ne opuštaju, da budu svesni šta ih očekuje u oktobru.

- Mislim da je jako važno da se u narednom periodu vakcinišu, jer time štite i sebe i svoje ukućane - kaže Marošanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili