SRBIJA I REPUBLIKA SRPSKA ODLUČILE: Zajedno obeležavaju dva istorijska događaja

Novosti online

23. 06. 2021. u 16:10

ODBOR za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije usvojio je predlog da Srbija i Republika Srpska zajednički obeležavaju godišnjicu istorijskog događaja "Ustanci u Hercegovini - Nevesinjska puška" i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

СРБИЈА И РЕПУБЛИКА СРПСКА ОДЛУЧИЛЕ: Заједно обележавају два историјска догађаја

Foto: Instagram

Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednica Odbora podsetila je da je na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Srpske, koja je održana u Sarajevu 17. maja 2021. godine, usaglašeno da se zajednički obeležavaju dva istorijska događaja koji su od značaja za istoriju.

Godišnjica "Ustanci u Hercegovini - Nevesinjska puška" obeležava se 9. jula, u selu Krekovi, opština Nevesinje, a Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra.

Nevesinjska puška je srpski ustanak podignut u okolini Nevesinja 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, koji se ubrzo proširio na celu Bosnu i Hercegovinu, posle koga je otpočet Srpsko-turski rat. Posledica ustanka i rata protiv Otomanske imperije bio je Berlinski kongres 1878. godine.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jedržavni praznik koji se praznuje 15. septembra u Srbiji i  Srpskoj od 2020. godine, a obeležava se na godišnjicu proboja Solunskog fronta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)