VOZAČI, OD SUBOTE VELIKA PROMENA NA GRADSKIM ULICAMA: Kontrolisan ulazak vozila u pešačku zonu na ovim lokacijama

S. B. Milošević, Tanjug

27. 08. 2019. u 13:15

Kroz centar grada će se moći samo uz rešenje za kretanje vozila u pešačkoj zoni, koje donosi Sekretarijat za saobraćaj

ВОЗАЧИ, ОД СУБОТЕ ВЕЛИКА ПРОМЕНА НА ГРАДСКИМ УЛИЦАМА: Контролисан улазак возила у пешачку зону на овим локацијама

"Potapajući" stubići biće na nekoliko lokacija / Foto: K. Mihajlović

Grad Beograd će od subote, 31. avgusta, implementirati prvu fazu sistema kontrolisanog pristupa vozila pešačkim zonama na teritoriji grada.

Prva faza sistema kontrolisanog pristupa vozila pešačkoj zoni obuhvatiće sledeće mikrolokacije: Trg republike - Francuska, Trg republike - Kolarčeva, Pop Lukina - Topličin venac, Topličin venac - Čubrina, Obilićev venac - Carice Milice, Vuka Karadžića - Studentski trg, Kralja Petra - Gračanička.

To znači da će tim pravcima ubuduće da se kreću žitelji ovog dela prestonice, Hitna pomoć, policija, vatrogasci i dostava vozila.

Kontrolisan ulazak u pešačku zonu biće na Trgu republike, iz Kolarčeve, Vuka Karadžića i na Topličinom vencu. Na 10 tačaka postavljeni su mehanički stubići, a na sedam automatski stubići koji se aktiviraju pomoću "tag nalepnica". NJih će korisnici, koji imaju rešenje o pristupu zoni Sekretarijata za saobraćaj, moći da podignu u JKP "Parking servis".

Novi sistem funkcionisaće pomoću senzora koji će biti postavljeni na potapajućim stubovima. Oni će se spuštati posle prepoznavanja registarske oznake vlasnika automobila, čije je prebivalište prijavljeno u delu pešače zone. Automobili čije su tablice isprljane, moći će da uđu bez problema. Ako ih senzor ne prepozna, kucanjem registarske oznake na automatu stubići će se spuštati.

Osim vozila stanara, ovuda će moći da prolaze kola Hitne pomoći, MUP i Vatrogasne službe, kao i vozila javnih komunalnih preduzeća koja su teška do 3,5 tona zarad obavljanja hitnih intervencija i komunalnog održavanja. U centar mogu ući i pogrebna kola, kamioni za snabdevanje, utovar i istovar novca, za selidbe u pešačkoj zoni, čija masa takođe ne prelazi 3,5 tona.

Van vremena predviđenog za snabdevanje, moguće je dostaviti robu sa posebno obeleženih parking mesta za tu namenu, koja se nalaze na obodu pešačke zone, uz naplatu JKP "Parking servisa" Beograd.


PO REŠENJE U SEKRETARIJAT

Svi zainteresovani za izdavanje rešenja za kretanje vozila u pešačkoj zoni, mogu podneti pisani zahtev Sekretarijatu za saobraćaj, na šalteru broj 4 u Ulici 27. marta broj 43-45.


Sekretarijat za saobraćaj donosi rešenje kojim će biti propisano mesto pristupa i trasa kretanja vozila. Rešenje se može preuzeti u prostorijama Gradske uprave ili se na zahtev korisnika dostavlja na adresu.

PROČITAJTE JOŠ -Lift od Kosančićevog venca do Karađorđeve

Stranka sa rešenjem odlazi u korisnički servis JKP Parking servis, (Takovska 31 ili Kraljice Marije 7) radi preuzimanja tag-nalepnica za svoja vozila kojim se reguliše ulazak vozila u predmetu zonu.

Sve informacije za izdavanje rešenja za ulazak u pešačku zonu možete pogledati na sajtu sekretarijata za saobraćaj OVDE, ili telefonom na broj 3309-459 svakog radnog dana 7.30 15.30 ili putem i-mejla info.saobracaj@beograd.gov.rs.

Iz JKP "Parking servis" Beograd poručuju da sugrađani mogu da se informišu pozivom na broj 011/3035400 ili putem imejla info@parking-servis.co.rs.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Сурутка

27.08.2019. 17:18

Браво за њега најзад је успео себи да обезбеди мир викендом.Србија бре!

Mornar

27.08.2019. 18:36

Moze da bidne ali ne mora da znaci. Tesko ce ovo raditi, verujem da ce i stanari i pesaci kao i ostali vozaci biti nezadovoljni. Mi nismo sredina za ovakva resenja, previse je zloupotrebe ovakvih sistema. Mi nismo "i"vec "ili" mentalite tako da im svaka cast ako im uspe a ako ne onda su dokazali da su nepoznavaoci ovog naroda i ovog grada sto ih cini apsolutno neprikladnim da sede na tim funkcijama...