BEOGRAD PROSLAVIO SPASOVDAN: U litiji učestvovali brojni građani (FOTO)

Tanjug

06. 06. 2019. u 09:54

БЕОГРАД ПРОСЛАВИО СПАСОВДАН: У литији учествовали бројни грађани (ФОТО)

Gradska slava Spasovdan, Foto P.Mitić

Spasovdanska litija u kojoj učestvuju brojni građani krenula je danas oko 11.30 sati iz Ulice admirala Geprata, ispred Vaznesenjske crkve, u kojoj je prethodno služena liturgija
Brojni građani prisustvovali su u četvrtak Spasovdanskoj litiji koje je krenula oko 11.30 sati iz Ulice admirala Geprata, ispred Vaznesenjske crkve, u kojoj je prethodno služena liturgija.

U litiji su učestvovali ovogodišnji domaćin slave gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, sveštenstvo SPC, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, građani...

Na čelu litije je bio Jerusalimski krst, a iza njega barjak grada Beograda.

U koloni su mogle da se vide ikone i druga crkvena obeležja, dok su brojni građani fotografisali i snimali učesnike litije.

Tokom litije čitane su tri molitve - prva za zdravlje, druga za mir i prosperitet Beograda i njegovih građana i treća za pokoj duše junacima koji su dali svoje živote za Beograd.

Litija je krenula iz Ulice admirala Geprata, preko ulica kneza Miloša i kralja Milana do Terazijske česme gde je pročitana prva molitva.

Kolona se dalje kretala knez Mihailovom, Pariskom ulicom i ulicom Sime Markovića do Saborne crkve gde je pročitana druga molitva.

Zatim se kolona prošla kroz Pop Lukinu, Brankovu, Kraljice Natalije gde se domaćin slave izdvajio i išao ulicom Kosovske devojke sa ikonom, žitom, kolačem i svećom do Starog dvora, dok se litija nastavila kroz Dobrinjsku i Ulicu admirala Geprata do porte Vaznesenjske crkve, čime se simbolično zatvario krug, a tu je pročitana i treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

Povodom gradske slave u Starom dvoru će u 17 sati biti održan svečani prijem.


foto I.Marinković


RADOJIČIĆ ČESTITAO SPASOVDAN BEOGRAĐANIMA

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je građanima Beograda Spasovdan - slavu grada Beograda.

Radojičić je poručio da je Spasovdan praznik svih onih koji Beograd vole i koji "živeći u njemu rastu i razvijaju se s njim".


foto I.Marinković

"Čuvajući Spasovdan kao slavu Beograda čuvamo našu istoriju, čuvamo sećanje na herojstvo, društevnu i moralnu snagu naših predaka. Slaveći Spasovdan šaljemo poruku na važnost da u ovom sadašnjem trenutku budemo dostojni njihovog uspeha i postojani da idemo napred ka budućnosti na koju ćemo biti ponosni", istakao je gradonačelnik u čestitci.

Pročitajte još - Spasovdanska litija od 11.30, a evo kuda će ići povorka (FOTO)

Kako je rekao, Spasovdan predstavlja zalog za budućnost, "da u budućnosti Beograd menjamo na bolje i učinimo sve da bude lepši i razvijeniji".


foto I.Marinković

VESIĆ ČESTITAO SPASOVDAN GRAĐANIMA BEOGRADA

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je čestitao je danas Beograđanima Dan grada-Spasovdan."Spasovdan predstavlja jednu od najdužih tradicija u našem narodu. Slava grada se obeležava od 1405. kada je osnivač srpske prestonice despot Setefan Lazarević ustanovio taj praznik i to je neprekinut niz koji nas vezuje sa Srednjim vekom", kazao je Vesić, saopštila je Gradska uprava.

Vesić je kazao da se sve više Beograđana pridružuje litiji, jer to nije samo obeležavanje slave već i prilika da se ljudi "sete srpske istorije i kulture".

"Mi ne moramo, kao neki narodi da izmišljamo naše postojanje i dostignuća u Srednjem veku, samo treba da ih se setimo i dostojno obeležimo", izjavio Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (84)

Tara

06.06.2019. 09:59

Veliki praznik za Srbe koji se postuje i slavi u svim delovima zemlje. U Beogradu je to vazan dan jer je slava grada. Nadam se da ce "pobesnela"opozicija postovati danasnji dan i nece praviti gluposti po gradu.

Siniša

06.06.2019. 10:09

Iskrene čestitke i sve najlepše svim građanima glavnog grada, a gradonačelniku upućena želja da nastavi da radi u interesu svih stanovnika Beograda!

stanko

06.06.2019. 10:11

Srecna slava svim Beogradjanima i da je slave jos puno godina jer slaveci slavu oni time cuvaju i istoriju svoga grada, secanje na ljude koji su ziveli, onih koji zive i koji ce ziveti.

srce13

06.06.2019. 10:15

Срећна вам слава, још је дуго година славили.

Saška

06.06.2019. 10:31

Strećna slava našem Beogradu, da nam bude lep i uspešan kao i do sada, sa pravim ljudima koji će ga voditi u bolju budućnost !

dzo

06.06.2019. 11:04

Čestitka svima ,a bravo za gradsku vlast sa željom da im se svi projekti realizuju.

Bojan

06.06.2019. 12:02

Sretna slava,konacno je docekujemo sa znacima boljeg zivota i lepseg i uredjenijeg Beograda.

Nina

06.06.2019. 12:58

Ovo je veliki dan i praznik za Beograd i beogradjane. Cestitamo praznik uz zelju da se sto vise izradi i raste u metropolu kakva jeste.

Serbinator

06.06.2019. 19:51

Svaka čast, obeležavanje slave u glavnom gradu na pravi domaćinski način.

milena

06.06.2019. 20:02

Danas je veliki dan za Beograd, jer nasi obicaji i slave treba da se postuju i obelezavaju.

DAMJAN

06.06.2019. 20:07

Srbija je proslavila ovaj dan na pravi nacin, uz dugogodisnju tradiciju, tako i treba da se neguje kultura.

Milica

06.06.2019. 22:04

Prelepe slike obeležavanja Slave naše prestonice. Negovanje naše tradicije je nešto najlepše što možemo preneti svojoj deci. Svaka čast Beograđani i srećna Slava.

Miki

06.06.2019. 22:52

Cestitam Spasovdan svim vernicima. Lepa slika je danas poslata u svet, narod ujedinjen u svojoj veri i slozi.

monika

07.06.2019. 00:11

Srecna Slava Beogradjanima.Ponosna sam sto nas glavni grad slavi Spasovdan kao svoju slavu.