Beogradske priče: Od Balkanske do Beogradske

Zoran Nikolić

07. 09. 2017. u 11:30

Београдске приче: Од Балканске до Београдске

Balkanska ulica

Kadrovi grada od pre jednog veka. Najvažnija zanatlijska ulica vodila od Železničke stanice ka Terazijama, a Slavija bila na periferiji

SVAKI grad na zemaljskom šaru menja svoju fizionomiju, a Beograd to možda radi najburnije. Fotografije nastale pre jednog veka upravo to pokazuju.

Jedna od najvažnijih gradskih ulica - Balkanska, danas polako gubi primat najvažnijeg zanatskog stecišta.

Stare zanatlije bile su ustoličene na svoje mesto još u Miloševo vreme, kada je današnja ulica Kraljice Natalije, a dugo Narodnog fronta bila mesto najvažnijih zanatskih radnji u gradu. Uz nju je uskoro Balkanska dosegla tu važnu varošku titulu, pa se i tokom celog 20. veka znalo da zanatske proizvode treba potražiti u ovoj ulici.

Tako je i danas, mada se zanatlije polako povlače pred snažnim industrijskim pritiskom.

U Beograd se decenijama zvanično i dolazilo ovom strmom ulicom, jer je najveći broj putnika u prestonicu dolazio železnicom, a potom sa Železničke stanice polako ka Terazijama.

Slavija

Slavija je u to doba bila obod Beograda, pa se postepeno širila naviše, ka Crvenom krstu i Vračaru, tek kada je škotski diplomata Mekenzi kupio i isparcelisao ovaj deo grada. Upravo zato su Beograđani zlosrećno ovaj deo grada prozvali i "Englezovac", budući da su sve podanike britanske krune kolokvijalno prozivali Englezima.

Tako su i raskršća u današnjem centru nekada bila deo gradske periferije, do kojeg su dosezali taljigaši koji bi do Slavije dovozili robu za varoške pijace.

Odatle naviše, ka današnjem Pravnom fakultetu vodila je Beogradska ulica, i u doba kada je na mestu današnjih univerzitetskih zgrada stajalo Trkalište.

Beogradska

To je bio prvi hipodrom, u vreme kada život u gradu nije bio zamisliv bez konja, zaprega i konjanika. Prvi automobil je u grad stigao 1903. godine, a do tada su zaprege i poneki gradski fijaker krasili varoški ambijent i tadašnje ulice i sokake.

Po konjima je prozvan i Manjež. To je stara francuska reč za vežbalište na kojem su dugo vojni konjanici uvežbavali svoje atove, ponos svakog junaka u uniformi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

нићифор

23.10.2018. 13:10

Браво на сјајним фотографијама старог Београда. Посебно су добре фотографије на којима се виде људи,натписи,рекламе. Текст се добро уклапа. поздрав