SALAJKA SE DIŽE NA SPRAT: Predstavljen plan obnove i izgradnje objekata na 17 hektara u Novom Sadu

Z. GRUMIĆ

25. 11. 2020. u 17:43

KONCEPTUALNIM planom prostornog razvoja novosadske Salajke, južno od Partizanske ulice, predviđena je izgradnja stambeno-poslovnih zgrada na određenim lokacijama gde su ranije bili uglavnom prizemni objekti dok bi u unutrašnjem delu tog bloka ostale porodične kuće, po kojima je taj deo grada još prepoznatljiv.

САЛАЈКА СЕ ДИЖЕ НА СПРАТ: Представљен план обнове и изградње објеката на 17 хектара у Новом Саду

Uz Partizansku planira se zamena porodičnih zdanja poslovnim objektima / Foto Z. Grumić

Taj prostor, ukupne površine 17 hektara, oivičen na istočnoj strani Temerinskom, na zapadnoj Kisačkom ulicom i na jugu magistralnom železničkom prugom, predviđen je u prvom redu za poslovanje i porodično stanovanje, a među javnim objektima sadrži predškolsku ustanovu i osnovnu školu.

- Prostorni razvoj područja obuhvaćenog ovim planom generalne regulacije zasniva se s jedne strane na očuvanju kontinuiteta, sa pravilima uređenja i građenja utvrđenim ranije, a s druge na usklađivanju sa novim tendencijama i potrebama... - navode urbanisti u odgovarajućem dokumentu.

U središnjem delu te urbanističke celine, odnosno u blokovima između ulica Šajkaške, Karađorđeve, Partizanske i Sentandrejskog puta, biće zadržana zona postojećeg porodičnog stanovanja, odnosno porodične kuće sa dvorištima. - U blokovima između železničke pruge i Partizanske ulice, uz ulice Hadži Đerinu, Đorđa Zličića, Radoja Domanovića i Karađorđevu zadržava se koncept porodičnih kuća s najviše jednim spratom i potkrovljem, uz mogućnost obavljanja poslovnih delatnosti koje ne zagađuju životnu sredinu i ne ugrožavaju postojeće stanovanje.

Opštegradski centri planirani su uz značajne saobraćajnice kao što su ulice Partizanska, Kisačka, Temerinska, u kojima je moguća izgradnja poslovnih, stambeno-poslovnih ili stambenih objekata. Reč je uglavnom o dvospratnim i trospratnim zgradama.

- Uz Partizansku ulici planira se zamena objekata porodičnog stanovanja izgradnjom poslovnih, sa trgovačkim i uslužnim delatnostima, ili stambeno-poslovnih objekata čime se formira linijski gradski centar - objašnjava se između ostalog u planu koji je bio na javnom uvidu do početka ove sedmice.

Takođe je i planirano proširenje kompleksa Osnovne škole "Vuk Karadžić" i vrtića Predškolske ustanove, uz mogućnost dogradnje i izgradnje novih objekata.

KONTRAST

NA prostoru gde se nekad nalazila diskoteka "Kontrast", izgorela u požaru 2012. godine, na uglu Partizanske i Kisačke ulice, planirana je izgradnja stambeno-poslovne četvorospratnice, odnosno zgrade koja bi po spratnosti bila slična onoj koja je već iznikla na uglu preko puta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju