SKENEROM DO BOLJE DIJAGNOSTIKE: Negotinski Zdravstveni centar dobija skener

S.M.J.

08. 10. 2020. u 11:51

ZDRAVSTVENI centar u Negotinu do sada radio samo ultrazvučna snimanja i grafije. Pacijenti do skenera putovali u veće centre.

СКЕНЕРОМ ДО БОЉЕ ДИЈАГНОСТИКЕ: Неготински Здравствени центар добија скенер

Foto: SMJ

Ovdašnja zdravstvena ustanova jedna je od 15 u Srbiji koje će u novoj nabavci opreme dobiti skener. Ovakav aparat, neophodan u dijagnostici, Negotin do sada nije imao zbog čega su pacijenti morali da putuju u Bor u veće centre, što je u hitnim slučajevima kada je vreme bukvalno najvažnije predstavljalo veliki problem.

- Mi smo do sada slali dalje sve povrede, traume, onkološke, hronične pacijente kod kojih se otkriju neke promene. Najmanje tri sata je bilo potrebno da pacijent do sada dođe do skenera i to u najboljem slučaju, ovako će sve to da se gleda ovde. Nabavkom ovog aparata rasteretićemo zdravstvene ustanove u okolini. Zaječar i Bor imaju skener, Kladovo ima terapeutski - kaže dr Željko Stojković, načelnik Službe za radiologiju.

Skener će biti smešten u prostorije nekadašnjeg rentgena u bolničkom delu ustanove, u blizini Hitne službe, gde se trenutno nalazi bolnički ultrazvuk, a koje će, uz manje izmene, biti pristupačne, pre svega bolničkim pacijentima i slučajevima gde je dijagnostika na ovom aparatu preko potrebna.

OBUKA

Čim se odredi model aparata lekari i tehničari će obaviti neophodnu obuku kako bi se skener, čim stigne u ustanovu odmah stavio na raspolaganje pacijentima.

-Očekujemo da naš skener ne zaostaje od ostalih skenera koje dobijaju drugi centri. Sad da li će to da bude sa 32 slajsova, ili 64, 128 sve zavisi od ministarstva. Ono što je nama značajno je da će skener značajno unaprediti naš rad jer smo do sada radili samo grafije, a za sva suspektna stanja slali pacijente za Bor. Bolju stvar Negotin nije mogao da dobije, da smo dva helihoptera dobili ne bi nam ništa značilo koliko skener. Sve službe će moći da se pokriju njime od hirurgije, ortopedije, pulmologije, internističke – dodaje dr Stojković.

U Zdravstvenom centru u Negotinu u toku je uređenje prostorija u kojima će biti smešten savremeni skener aparat. Privode se kraju i procedure vezane za javnu nabavku kako bi za mesec i po ili dva oprema bila stavljena u funkciju.

-Ovakav aparat za negotinski Zdravstveni centar mnogo znači jer će na njemu moći da se obave ce-te pregledi svih regija od glave, grudnog koša, abdomena, koštano-zglobnog sistema – navodi načelnik Službe radiologije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)