ČUVAR NASLEĐA I STOŽER KULTURE: Pre 73 godine u Kraljevu osnovan Narodni muzej

G. ĆIROVIĆ

01. 05. 2023. u 12:22

NA današnji dan pre 73 godine, 1. maja 1950, u Kraljevu je osnovan Narodni muzej, a njegov prvi upravnik bio je prof. Milorad S. Jović.

ЧУВАР НАСЛЕЂА И СТОЖЕР КУЛТУРЕ: Пре 73 године у Краљеву основан Народни музеј

G.Šljivić

Profesorov predani rad obeležio je prvu deceniju ove ustanove, kada su formirane gotovo sve muzejske zbirke. Uprkos tome što je radio gotovo sam u tek osnovanom i skromnom muzeju u unutrašnjosti, prof. Jović nije sumnjao da je postavio temelj jedne velike kulturne ustanove, niti je gubio entuzijazam, smatrajući da je Kraljevo pre osnivanja Muzeja bilo samo tačka na mapi Srbije, a da sa njegovim osnivanjem postaje grad sa istorijom, pamćenjem i smislom.

Narodni muzej u Kraljevu izrastao je u značajnu ustanovu kulture, sa velikim ugledom u oblasti zaštite, brige i prezentovanja bogatog nasleđa koje čuva u svojim zbirkama, u modernu ustanovu koja aktivno učestvuje u kulturnom životu grada na Ibru, predstavljajući ga u najboljem svetlu u širem okruženju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NEVIĐEN HAOS: Potukli se Kilijan Mbape i superbogati gazda PSŽ-a?!