IZLOŽBA O ČUVENOM SRPSKOM VOJNOM LEKARU VALJEVSKOM MUZEJU: Sećanje na dr Pecića

B. PUZOVIĆ

24. 03. 2023. u 07:40

U NARODNOM muzeju Valjevo, povodom obeležavanja Dana grada, u toku je izložba "Valjevo je 1914/1915. godine bio grad-bolnica, a njen upravnik dr Milan Pecić", autora dr Vladimira Krivošejeva, istoričara u ovoj kulturnoj ustanovi.

ИЗЛОЖБА О ЧУВЕНОМ СРПСКОМ ВОЈНОМ ЛЕКАРУ ВАЉЕВСКОМ МУЗЕЈУ: Сећање на др Пецића

Foto: B. Puzović

 Postavka je načinjena u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike i Arhiva SANU, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i grada Valjeva.

Milan Pecić bio je među najistaknutijim vojnim lekarima u Srbiji krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka, nadupravnik svih bolnica u Valjevu tokom Prvog svetskog rata, i prvi zubar u gradu na Kolubari. Bio je, takođe, prvi Srbin koji je završio dodatnu obuku na Vojnomedicinskoj akademiji u Berlinu, pronalazač, evropski putnik...

Izložba prikazuje njegov život od detinjstva u rodnom Aleksincu, školovanja i studiranja u Beogradu i Beču, karijere vojnog lekara, te boravka u Valjevu, Kragujevcu, učešće u balkanskim i Velikom ratu, bivstvovanja u Francuskoj i na Krfu, do penzije.

OTKRIĆE

- U ZBIRCI Muzeja srpskog lekarskog društva je bogata zaostavština dr Milana Pecića - kaže dr Jelena Jovanović Simić, viši kustos Muzeja nauke i tehnike. - U Arhivu SANU, dr Krivošejev pronašao je rukopis autobiografije dr Pecića i uspeo je da sve to spoji, a rezultat toga je ova izložba.

- Dr Milan Pecić veoma je zanimljiva, ali i vrlo zagonetna ličnost - kaže autor izložbe dr Krivošejev. - Dugo se o njemu ništa nije znalo, osim onoga što se moglo zaključiti na osnovu fotografija. Dok je bio u Beogradu u požaru je izgorelo glavno skladište saniteta sa nosilima i poljskim apotekama. Znajući kako ta oprema izgleda, dr Pecić je konstruisao nova nosila i apoteke, što je prikazano na ovoj izložbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih